VSK föll tungt i den allsvenska premiären borta mot AIK trots mycket lovande spel och ett stort stöd från läktarplats. Här har Matteo Ahlinvi just missat ett jätteläge i första halvlek.

VSK föll snöpligt mot AIK i den allsvenska premiären

Tillbaka på den stora nationella fotbollsscenen efter över ett kvarts sekel. Som statister? Inte på något sätt. VSK visade att man har en given roll i årets fotbollsallsvenska även om det något snöpligt blev poänglöst i premiären borta mot AIK inför närmare 3 000 grönvita fans på Friends Arena.

Publicerad Senast uppdaterad

I 27 år har VSK väntat på att få spela allsvensk fotboll igen.

Allsvensk premiär

AIK–VSK 1–0 (0–0)

Andra halvlek: 1–0 (53) Rui Modesto

Publik: 36 602 (på Friends Arena)

Så spelade VSK:

Anton Fagerström – Herman Magnusson, Mikael Marques, Alex Douglas – Simon Gefvert, Marcus Linday, Patric Åslund, Max Larsson (79) – Simon Johansson (79) , Ibrahim Diabate (71), Matteo Ahlinvi (71)

Ersättare: Jabir Abdihakim Ali (71), Henry Offia (71), Umit Aras, Pedro Ribeiro (79), Alexander Thongla-Iad Warneryd (79), Isak Jönsson (87), Samuel Asoma, Aly Coulibaly, Johan Brattberg

Supportrarna inte minst. Ett av klubbhistoriens största bortafölje – närmare 3 000 – stöttade de grönvita från läktarplats.

Det smittade av sig nere på planen. För det var en totalt orädd och respektlös nykomling som visade upp sitt vägvinnande, offensiva spel med hög press som bar så mycket frukt under den vinstrika superettan-säsongen ifjol. VSK inledde klart piggast och tog tag i matchbilden direkt med mycket bollinnehav. De två första avsluten på mål var också grönvita.

Och det fortsatte så.

Bland annat skapade bollskicklige och mycket pigge Patric Åslund, som lämnar för Djurgården i sommar, flera fina lägen på egen hand.

AIK agerade passivt och smått paralyserat av VSK:s frejdiga start.

Men den allra sista skärpan i VSK-avsluten saknades och de vassaste målchanserna stod  AIK för även om den första halvleken spelmässigt klart gick till VSK.

Kallduschen kom åtta minuter in i den andra halvleken.

Rui Modesto rann igenom VSK-försvaret – för dagen med förändringen från ifjol att nyförvärvet Mikael Marques ersatte avstängde Frederic Nsabiyumva – och satte iskallt 1–0 till Solnalaget.

VSK lyckades inte dominera matchbilden på samma sätt i den andra halvleken.

Förra årets skyttekung (14 mål) Jabir Abdihakim Ali kom in med 20 minuter kvar och skapade lite oreda i AIK-försvaret, men någon riktigt het kvitteringschans blev det aldrig för ett tappert kämpande VSK som föll i en i övrigt mycket stark premiärinsats i fotbollens finrum.

– Vi gör en bra första halvlek där vi kunde haft ledningen. Vi fick inte samma bett och bollvinster i andra halvleken. Kul med det stora bortaföljet, jag önskar vi kunde ha gett dom något tillbaka med en kvittering i slutet, sa VSK-tränaren Kalle Karlsson i tv-sändningen efter matchen.

Kommande söndag väntar hemmapremiär mot Elfsborg på Hitachi Energy Arena.

Många VSK-supportrar på plats på Friends.