Martin Enlund med pokalen efter tredjeplatsen i RallyX Nordic i Arvika förra helgen i klassen Supercar lites. Foto: Jakub Nitka

Västeråstalangen tog sin första pallplats – inför tv-publiken

Superfinal och direktsändning i tv. Då slog Västerås motorlöfte Martin Enlund till med sin första pallplats i rallycross. – Jag måste säga att jag är nöjd, säger 19-åringen.

Publicerad

I februari kunde Västerås Tidning berätta om Västerås MS-förarens stora satsning i år med mästarteamet Olsbergs MSE och en styrning i RX2, supportserien till FIA World Rallycross Championship.

Västeråsförare klar för VM-serie i rallycross

Men säsongen har av välkända skäl inte blivit som planerat och några tävlingar i VM-serien har det inte blivit.

– Det kommer att bli ett inofficiellt VM med två deltävlingar i Danmark i september. Där ska jag åka och sedan siktar jag in mig på en hel säsong nästa år i stället, säger Martin Enlund.

På hemmaplan har dock SM i samtliga rallycrossklasser samt RallyX Nordic kunnat avgöras, om än i något mindre format.

Den stora superfinalen för alla klasser hölls i Arvika förra helgen.

I klassen Supercar lites i RallyX Nordic – den näst högsta klassen efter Supercar där världsmästaren Johan Kristoffersson vann – briljerade Martin Enlund med en slutlig tredjeplats, trots lite strul på vägen mot semifinal och final.

– Jag fick ett elfel på bilen i den tredje kvalomgången och det kändes inte helt säkert att jag ens skulle ta mig till finalerna. Men det löste sig.

Och väl där blev det alltså en pallplats som bäste svensk efter segrande norrmanen Henrik Krogstad och en finländare på andra plats.

Nöjd?

– Jag brukar inte säga att jag är nöjd om jag inte vinner, men jag måste säga att jag är väldigt nöjd med min prestation. Det är min första pallplats i rallycross på den här nivån och det kändes bra även om det var lite trist att köra utan publik. Men det är superskönt att faktiskt komma igång och köra alls den här säsongen. Man får ta det för vad det är.

Även lillbrorsan Timmy Enlund, 17, tog sig till final i crosskart-klassen efter stark körning.

– Jättekul att vi båda lyckades, säger storebror.

Fler lokala framgångar blev det i form av MSK Hammarens Per-Erik Blomkvist som redan innan avslutningen hade säkrat SM-tecknet i den Supernationella klassen.

Martin Enlund i sin Supercar lites-bil i söndags i Arvika, en racedag som slutade på pallen. Foto: Jakub Nitka
Powered by Labrador CMS