UVM-brons och VM-sexa. Västeråsaren Axel Almersson under VM-seglingarna på Sardinien i somras där han till slut tog ett brons och blev sexa totalt på stora VM.
UVM-brons och VM-sexa. Västeråsaren Axel Almersson under VM-seglingarna på Sardinien i somras där han till slut tog ett brons och blev sexa totalt på stora VM.

Västeråsseglaren fick sitt stora internationella genombrott: ”Känns otroligt häftigt”

Brons på ungdoms-VM, VM-sexa, silver på SM och guldfinal under stora Kiel-veckan. Axel Almersson från Jollekappseglarna Västerås har haft en kanonsommar. ”Otroligt häftigt”, säger 18-åringen.

Publicerad

JKV har genom åren haft en hel räcka med framgångsrika seglare som nått stor internationell framgång.

Axel Almersson kan mycket väl vara nästa namn som seglar in på den eminenta listan.

Den gångna helgen tog han sin förnämsta medalj på stora SM i båtklassen RS Aero när han bärgade silvret i det 40 seglare starka startfältet vid tävlingarna i Motala.

– Det är mitt bästa resultat. Förra året blev det brons och så vann jag junior-SM (på hemmavatten med JKV som arrangör).

Fullträff på Sardinien

Men redan tidigare i somras kom den riktiga höjdpunkten.

Ungdoms-VM (U22) i Calasetta på sydvästra Sardinien i slutet av juli slutade med karriärens första internationella mästerskapsmedalj.

– Det känns otroligt häftigt efter all tid man lagt ner de senaste tre åren i den här båten. Både fysiskt och mentalt dag ut och dag in och med långa resor. Så det ligger otroligt mycket tid och energi bakom den här framgången. 

– Det känns skönt att det ger resultat, säger Axel Almersson.

Axel med hunden Guinness.
Axel med hunden Guinness.

I 45-gradig värme levererade han på topp över fem dagar och 14 race och resultatet räckte förutom till ett UVM-brons även till en prydlig sjätteplats på stora VM när klasserna slogs ihop.

Det blev också en prydlig punkt på åren och satsningen i RS Aero.

Ny satsning

Nu kommer nämligen 18-åringen, som läser sista året på Grillska gymnasiet i Västerås, att byta båtklass.

Den nya satsningen sker i Ilca (International Laser Class Association) – klassen som tidigare gick under namnet laser.

Han har redan hunnit känna på den nya båten i större sammanhang. Runt midsommar fanns västeråsaren med vid ett av världens största seglingsevenemang, Kieler Woche.

Det var över 3 000 båtar på plats totalt. Det gick över förväntan för mig och jag lyckades kvala in till guldfinal och blev tredje bästa svensk i min klass

– Det var över 3 000 båtar på plats totalt. Det gick över förväntan för mig och jag lyckades kvala in till guldfinal och blev tredje bästa svensk i min klass, Ilca 6. Otroligt kul.

SM i nya klassen i helgen

Redan till helgen väntar SM i Kalmar i den nya klassen. Men utan prestationskrav.

– Även om jag presterat bra hittills i Ilca så vill jag inte sätta så mycket press på mig eftersom det för mitt första år. Det känns rätt skönt efter mycket press på att prestera i RS Aero de senaste åren.

På sikt kan den nya satsningen leda hela vägen till OS.

– Går jag upp ett segel, till Ilca 7, så är det en OS-klass. Men det är fortfarande långt dit, säger Axel Almersson.

En framgångsrik sommar 2023 får räcka så länge som delmål längs vägen på den långa resan.

Powered by Labrador CMS