Bronskillen. Västerås friidrottsklubbs Efrem Brhane hade aldrig sprungit ett 3 000 m-hinderlopp före SM-tävlingarna. Nu blev det överraskande brons i debuten. Här ses Brhane, till höger, bredvid vinnaren Napoleon Solomon, Tureberg. Foto: Peter Holmroos, VFK

Västeråsfriidrottaren debuterade – och tog SM-brons direkt

Snacka om succédebut. Efrem Brhane sprang 3000 m hinder för första gången – och tog SM-brons direkt. Västerås friidrottsklubb kom hem med ytterligare två medaljer från mästerskapet.

  • Publicerad 11:19, 27 aug 2018

Sofi Flink slog an tonen redan på den inledande dagen i fredags med att kasta hem karriärens fjärde SM-guld i spjut.

Sedan blev det alltså ytterligare två medaljer – ett brons och ett silver – för Västeråsklubben och SM-målsättningen på tre medaljer uppnåddes.

Tack vare att ”jokern” Efrem Brhane slog till.

Sportchefen Peter Holmroos satte upp ett varningens finger för den 24-årige eritreanen, trots att han gjorde sitt första lopp någonsin på distansen 3 000 meter hinder.

Det slutade med en bronspeng.

– Vi trodde absolut att han skulle ha en chans även om det var debut på distansen. Han tog ut sig helt och var otroligt trött efteråt. Starkt gjort och med lite mer taktisk löpning hade det faktiskt kunnat bli även silver, säger VFK:s sportchef Peter Holmroos.

SM fungerade även som grund till uttagningarna inför Finnkampen kommande helg i Tammerfors. Men Efrem Brhane har bara varit i Sverige tre år och är ännu inte svensk medborgare.

– Därför är det tyvärr inte aktuellt med Finnkampen för Efrems del, berättar Holmroos.

Av bara farten sprang Brhane dessutom in på en riktigt fin femteplats på 5 000-metersloppet på söndagen på Ekängens IP i Eskilstuna. Detta i ett långsamt taktiklopp där segrande Kalle Berglund drog upp farten först vid klockringningen och 400 meter kvar.

– Han hade varit med och tampats om en medalj även där om det inte hade blivit en ruggig avslutning sista varvet, säger Holmroos.

VFK:s tredje togs av erfarna längdhopparen Malin Marmbrandt. Hon var länge i ledning i finalen med sitt hopp på 6,33 – men i sista omgången flög storstjärnan Khaddi Sagnia förbi med nästan en halvmeter.

Ändå ett riktigt styrkebesked av Marmbrandt inför kommande helgs Finnkamp.

– Det var silver Malin hade siktat på så hon var nöjd, säger Holmroos.

Som alltså kunde summera ihop tre SM-medaljer totalt för klubben.

– Det känns bra, absolut.

Glädjande i övrigt var att friidrottsklubbens två 17-åriga SM-debutanter Anna Götberg (slägga) och Elsa Wallenius (1 500 m) svarade för starka insatser.

Silvertjejen. Malin Marmbrandt imponerade i SM-längden och tog silver. Bara storstjärnan Khaddi Sagnia hoppade bättre. Nu väntar Finnkampen i Tammerfors kommande helg, där den här bilden är ifrån senast för två år sedan. Foto: Jonas Bergkvist

Så gick det för Västerås FK-deltagarna

Västerås friidrottsklubb hade nio deltagare med under SM. Så här gick det för dem.

Sofi Flink (född 1995): Spjuttjejen tillbaka på allvar i år. Vann ohotat i värsta konkurrenten Anna Wessmans frånvaro. Kan plocka viktiga poäng till Sverige i Finnkampen i helgen.

Malin Marmbrandt (född 1985): En besvärande fot höll henne borta från det mer påfrestande tresteget – men i längdhoppet visade VFK-tjejen klass. Länge i ledning på 6,33 m innan storfavoriten Khaddi Sagnia fick på ett prakthopp i sista omgången (6,71). Men ett fint silver och ett riktigt styrkebesked inför kommande helgs Finnkamp.

Efrem Brhane (född 1994): Den stora SM-sensationen. Tog brons i sitt första lopp någonsin på 3000 m hinder. Dessutom av bara farten en fin femteplats på 5000 m, också debut på bana.

Rickard Willman (född 1994): Imponerande till final efter att ha klarat längdkvalet på säsongsbästa 7,21 meter. Målet var sedan att vara topp åtta i finalen och få göra alla hoppen. Så blev det också, totalåtta efter ett hopp på exakt 7 meter.

Elsa Wallenius (född 2001): Debut i seniorsammanhang på SM för 17-åringen. En fin insats gav nytt personbästa på 1 500 meter (4.36,20) och två bakom sig i resultatlistan som nionde tjej. Springer ungdomsfinnkampen till helgen, då 3 000 meter.

Anna Götberg (född 2001): Västeråsklubbens andra 17-åring som också debuterade i SM-seniorsammanhang. Götberg kastade med den tyngre 4-kilossläggan (3 kg normalt) och hade två kast över 50 meter och personbästa. 51,98 gav till slut en 14:e plats.

Emma Stenlöf (född 1996): Var med sitt hopp på 5,81 meter endast fem centimeter från en finalplats i längdhoppstävlingen.

Maja Gustavsson (född 1998): Blev tionde tjej i spjut på 39,66.

Moa Rothman (född 1996): Ställde upp på 3000 m hinder – men hade en ingen bra dag och bröt loppet.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

Studenter får stipendium för kontrollsystem för autonom cykel

I samband med Exjobbsdagen på Mälardalens högskola (MDH) i Eskilstuna delade ABB och MDH för femte gången ut ABB:s Robotikstipendium till minne av Björn Weichbrodt, den elektriska robotens fader.fredag 25/10 17:03

Västeråskontor kan utses till "snyggast i Sverige"

Varje år arrangerar sajten Lokalnytt tävlingen ”Sveriges snyggaste kontor”. I årets tävling är den Västeråsbaserade reklambyrån Haus kontor nominerat, framtaget av inredningsarkitekt Elin Lorenzi.söndag 13/10 19:16

Veteraner – en kraft på arbetsmarknaden

Fler och fler pensionärer väljer att arbeta efter pensionen. Inte bara på grund av pengarna utan även för att igen få den gemenskap man kanske förlorade när man avslutade sitt yrkesverksamma liv.söndag 6/10 16:27

Högre temperatur för företagsklimatet i Sura

Det är med försiktig optimism som Surahammars kommun tar del av årets rankingresultat av Svenskt Näringslivs Företagsklimatranking. Idag hamnar kommunen på plats 278, vilket är en förbättring med sju...fredag 4/10 9:11

SMAKFULLT

Rekordstor ölmässa i Västerås till helgen

”Intresset bara fortsätter att öka” Här är mässan som bara fortsätter att jäsa. När Västerås Öl & Destillat till helgen hålls för tredje gången är det med rekordmånga utställare på plats. – Intresset för öl verkar bara fortsätta, säger...onsdag 23/10 14:14

Festligt på klassiska Varda

Restaurangen Varda på Vasagatan i Västerås har efter 15 år blivit en klassisk stjärna på Västerås restauranghimmel. Smakfullt besökte citypärlan som nu växlar om till en höstmeny.onsdag 9/10 10:12

Här bjuder ”Salle” på receptet till sin berömda al pomodoro

”Det var den som gjorde att min ex-fru föll för mig” I över 40 år har han jobbat inom det italienska köket i Västerås och bland annat hyllats av italienska Köksakademin för sin gärning. Sin första tomatsås gjorde Salvatore ”Salle” Macri som nioåring....söndag 6/10 13:26

Förklaringen bakom den oväntade Korea-exporten

Dessutom: "Hemligheten bakom Ribhaus hyllade burgare" & "Så gör du den perfekta cauppuccinon" Ribhaus och Björklunds kafferosteri är två höjdare på den lokala marknaden. Sedan en tid tillbaka har båda verksamheterna gått på export och etablerat sig på en minst sagt exotisk plats – nämligen...fredag 4/10 17:33

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? 2019 års Mellocirkus har varit igång under några veckor och ikväll kliver Västerås egen Anton Hagman upp på scenen. Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING