Bronskillen. Västerås friidrottsklubbs Efrem Brhane hade aldrig sprungit ett 3 000 m-hinderlopp före SM-tävlingarna. Nu blev det överraskande brons i debuten. Här ses Brhane, till höger, bredvid vinnaren Napoleon Solomon, Tureberg. Foto: Peter Holmroos, VFK

Västeråsfriidrottaren debuterade – och tog SM-brons direkt

Snacka om succédebut. Efrem Brhane sprang 3000 m hinder för första gången – och tog SM-brons direkt. Västerås friidrottsklubb kom hem med ytterligare två medaljer från mästerskapet.

  • Publicerad 11:19, 27 aug 2018

Sofi Flink slog an tonen redan på den inledande dagen i fredags med att kasta hem karriärens fjärde SM-guld i spjut.

Sedan blev det alltså ytterligare två medaljer – ett brons och ett silver – för Västeråsklubben och SM-målsättningen på tre medaljer uppnåddes.

Tack vare att ”jokern” Efrem Brhane slog till.

Sportchefen Peter Holmroos satte upp ett varningens finger för den 24-årige eritreanen, trots att han gjorde sitt första lopp någonsin på distansen 3 000 meter hinder.

Det slutade med en bronspeng.

– Vi trodde absolut att han skulle ha en chans även om det var debut på distansen. Han tog ut sig helt och var otroligt trött efteråt. Starkt gjort och med lite mer taktisk löpning hade det faktiskt kunnat bli även silver, säger VFK:s sportchef Peter Holmroos.

SM fungerade även som grund till uttagningarna inför Finnkampen kommande helg i Tammerfors. Men Efrem Brhane har bara varit i Sverige tre år och är ännu inte svensk medborgare.

– Därför är det tyvärr inte aktuellt med Finnkampen för Efrems del, berättar Holmroos.

Av bara farten sprang Brhane dessutom in på en riktigt fin femteplats på 5 000-metersloppet på söndagen på Ekängens IP i Eskilstuna. Detta i ett långsamt taktiklopp där segrande Kalle Berglund drog upp farten först vid klockringningen och 400 meter kvar.

– Han hade varit med och tampats om en medalj även där om det inte hade blivit en ruggig avslutning sista varvet, säger Holmroos.

VFK:s tredje togs av erfarna längdhopparen Malin Marmbrandt. Hon var länge i ledning i finalen med sitt hopp på 6,33 – men i sista omgången flög storstjärnan Khaddi Sagnia förbi med nästan en halvmeter.

Ändå ett riktigt styrkebesked av Marmbrandt inför kommande helgs Finnkamp.

– Det var silver Malin hade siktat på så hon var nöjd, säger Holmroos.

Som alltså kunde summera ihop tre SM-medaljer totalt för klubben.

– Det känns bra, absolut.

Glädjande i övrigt var att friidrottsklubbens två 17-åriga SM-debutanter Anna Götberg (slägga) och Elsa Wallenius (1 500 m) svarade för starka insatser.

Silvertjejen. Malin Marmbrandt imponerade i SM-längden och tog silver. Bara storstjärnan Khaddi Sagnia hoppade bättre. Nu väntar Finnkampen i Tammerfors kommande helg, där den här bilden är ifrån senast för två år sedan. Foto: Jonas Bergkvist

Så gick det för Västerås FK-deltagarna

Västerås friidrottsklubb hade nio deltagare med under SM. Så här gick det för dem.

Sofi Flink (född 1995): Spjuttjejen tillbaka på allvar i år. Vann ohotat i värsta konkurrenten Anna Wessmans frånvaro. Kan plocka viktiga poäng till Sverige i Finnkampen i helgen.

Malin Marmbrandt (född 1985): En besvärande fot höll henne borta från det mer påfrestande tresteget – men i längdhoppet visade VFK-tjejen klass. Länge i ledning på 6,33 m innan storfavoriten Khaddi Sagnia fick på ett prakthopp i sista omgången (6,71). Men ett fint silver och ett riktigt styrkebesked inför kommande helgs Finnkamp.

Efrem Brhane (född 1994): Den stora SM-sensationen. Tog brons i sitt första lopp någonsin på 3000 m hinder. Dessutom av bara farten en fin femteplats på 5000 m, också debut på bana.

Rickard Willman (född 1994): Imponerande till final efter att ha klarat längdkvalet på säsongsbästa 7,21 meter. Målet var sedan att vara topp åtta i finalen och få göra alla hoppen. Så blev det också, totalåtta efter ett hopp på exakt 7 meter.

Elsa Wallenius (född 2001): Debut i seniorsammanhang på SM för 17-åringen. En fin insats gav nytt personbästa på 1 500 meter (4.36,20) och två bakom sig i resultatlistan som nionde tjej. Springer ungdomsfinnkampen till helgen, då 3 000 meter.

Anna Götberg (född 2001): Västeråsklubbens andra 17-åring som också debuterade i SM-seniorsammanhang. Götberg kastade med den tyngre 4-kilossläggan (3 kg normalt) och hade två kast över 50 meter och personbästa. 51,98 gav till slut en 14:e plats.

Emma Stenlöf (född 1996): Var med sitt hopp på 5,81 meter endast fem centimeter från en finalplats i längdhoppstävlingen.

Maja Gustavsson (född 1998): Blev tionde tjej i spjut på 39,66.

Moa Rothman (född 1996): Ställde upp på 3000 m hinder – men hade en ingen bra dag och bröt loppet.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

Krönika: Säkerhet och synlighet på LinkedIn

LinkedIn är med sina 774 miljoner medlemmar det största nätverket som inriktar sig på användarnas professionella och yrkesmässiga digitala närvaro. Företagets vision är att skapa ekonomiska...tisdag 30/11 15:07

Krönika: Money talks i en allt mer komplex vardag

Hej företagare! Hinner du stanna upp och läsa en reflektion om din och de flesta entreprenörers vardag? Tiden rusar och världen snurrar på, eller hur? Och det är inte helt lätt att se en förändring...tisdag 30/11 15:04

UF-chefen: "Otroligt bra processutbildning för eleverna"

Att driva UF-företag är något som många elever runt om i Sverige gör varje år och dessutom uppskattar väldigt mycket. Nyligen har ”UF Målbild 20/21” avslutats och Västmanland är bäst i Sverige!...måndag 29/11 19:05

Deras affärsidé: Konverterar vanliga cyklar till elcyklar

I Västerås är det många gymnasieelever som får chansen att driva ett UF-företag. I år har ett gäng elever från ABB Gymnasiet skapat ett företag som de satsar stort på. De heter ReBike UF och deras...måndag 29/11 18:50

LAGFOTON FRÅN KLUBBARNA

Lagfoton från klubbarna

Foto: EXPRESSBILD

SMAKFULLT

Vin i Västerås gör efterlängtad comeback

Konserthuset ny skådeplats: Smaka på den här. Nästa helg är vin- och delikatessmässan Vin i Västerås tillbaka. I delvis ny tappning och på ny plats – men med samma arom. – Besökarna kommer att känna igen sig, säger Hanna...söndag 24/10 15:51

Hon är Västerås Tidnings nya vinskribent: ”Viner ska inte vara något snobbigt”

Jenny Asplund hoppas kunna inspirera med sina tips Västeråstjejen Jenny Asplund är sommelier och etablerad vinskribent. Nu ska hon dela med sig av sina kunskaper till Västerås Tidnings läsare. – Det känns väldigt kul och spännande att ha fått den här...tisdag 22/6 20:20

Grillen är laddad inför helgens ölfestival

På fredag går startskottet för ölfestivalen Coppersmith´s med vänner. Men redan under onsdagen tändes grillarna på området. – Köttet ska ligga på grillen i 12 till 14 timmar, så för att hinna måste...onsdag 26/5 16:18

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på Melodifestivalen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin låt Euphoria. Frågan är hur mycket du...lördag 6/2 20:00

E-TIDNING