Cassandra Korhonen har haft en lyckad säsong i Åland United och finska ligan. Nu lämnar hon klubben och hoppas hitta en annan klubbadress ute i fotbolls-Europa. Foto: Privat

Västeråsaren finsk cupmästare och målskytt i Champions League

Målskytt i Champions League, jagad av italiensk storklubb, finsk cupmästare och 27 fullträffar under säsongen. På Åland hittade den tidigare BK30-anfallaren Cassandra Korhonen, 23, glädjen på fotbollsplanen igen. Nu blickar hon framåt – mot nya utmaningar. – Jag vill fortsätta spela i en utländsk klubb, säger hon till Västerås Tidning.

Publicerad

Det här året har verkligen uppfyllt sitt syfte

Frankeprodukten Cassandra Korhonen har alltid varit en målspruta av rang. A-lagsdebuten skedde redan som 14-åring och när hon lämnade Västerås 2018 som 20-åring var det med ett imponerande målfacit på 100 fullträffar på 142 matcher för klubben hon tillhört flest säsonger, BK30.

Ny klubbadress blev 2019 elitettanklubben IK Uppsala. Där fortsatte målsuccén och Korhonen var med sina 25 mål på 26 matcher en starkt bidragande anledning till att hennes Uppsala tog steget upp i allsvenskan – och hon blev blågul i U23-landslaget.

Men säsongen i högsta serien blev inte vad någon hoppats på, allra minst Västeråsanfallaren.

Det gick så långt att hon började fundera över om hon överhuvudtaget skulle fortsätta med fotboll, har hon berättat tidigare.

Vändningen kom när finska mästarlaget Åland United hörde av sig och erbjöd ett proffskontrakt.

Och Cassandra Korhonens första utlandsäventyr som fotbollsspelare blev lyckat.

– Det här året har verkligen uppfyllt sitt syfte, säger hon.

Vilket var det?

– Att hitta glädjen och viljan att spela fotboll igen. Jag är nöjd över beslutet att spela med Åland.

Det har 23-åringen tydligt visat.

Hon har hittat sin givna plats på planen igen och målproduktionen har kommit tillbaka. Med sina 27 mål på 27 matcher i den finska högstaligan (själv säger hon att hon inte har en aning om hur många mål det blev) har hon inte bara gjort sig ett namn i Finland.

Den italienska storklubben Inter hörde av sig och ville skriva kontrakt med den tidigare BK-forwarden.

– Det var i somras, men jag fick inte gå för klubben. Då hade jag en dip. Det är baksidan av det här, man är ju ägd av klubben.

Hur ser du på säsongen i övrigt?

– Det har varit lite upp och ner. Klubben vann ju titeln i fjol och hade stora förhoppningar även i år. Vi slutade trea. Vårt misstag var att vi förlorade sådana matcher vi borde ha vunnit, men vann mot dom som kom före oss i tabellen. Men för egen del är jag nöjd.

Hon fick spela sina första matcher i Champions League.

– Det var mycket den chansen som lockade med Åland United. Känns roligt att ha spelat Champions League nu.

Västeråsaren står dessutom för alltid inskriven som en målskytt i den prestigefyllda turneringen. I segermatchen mot rumänska CFF Olimpia Cluj satte Korhonen dit slutliga 4–0.

Men nu är Åland United en avslutad historia.

– Jag kände väl ganska direkt när säsongen började gå mot sitt slut att jag var redo för någonting annat.

Som är?

– Vet inte än, agenten jobbar för fullt. Jag vill gärna fortsätta spela i en utländsk klubb, jag har inte tänkt mig Sverige igen så långt har jag bestämt. Men det är ingen stress, transferfönstret öppnar inte förrän i januari. Även om det vore skönt att ha något på gång innan såklart.

Först ska hon packa flyttlådorna och mellanlanda i Västerås.

Men en färsk cuptitel med sig i bagaget.

Cassandra Korhonen fick nämligen avsluta det finska proffsäventyret med att i lördags vinna cupfinalen med sitt Åland United mot PK-35 Vantaa på Olympiastadion i Helsingfors. Detta efter straffdrama.

Och jodå, en av straffarna som satt kom från foten på en spelare med nyvunnen spelglädje.

Åland United, med västersaren Cassandra Korhonen i laget, tog hem finska cupen i lördags. Foto: Mika Korhonen
Powered by Labrador CMS