Publiktillströmningen under Anna Nordqvist Västerås Opens två upplagor har varit stor. 12–14 augusti ska stortävlingen avgöras för tredje och sista gången på VGK. Foto: Oliver Szabo / Frilansfotograferna

Västerås GK redo att gå i mål med internationella stortävlingen

I november 2017 medverkade Västerås Tidning vid en pressträff på Sky bar Plaza. Nyheten var att Västerås återigen skulle få en stortävling i golf. Arrangören Västerås GK berättade stolt om nya Västerås Open med världsstjärnan Anna Nordqvist som värdinna. Nu i höst går föreningen, ett år senare än planerat på grund av pandemin, i mål med projektet då den sista upplagan av Letas-tävlingen avgörs.

Publicerad

Den 9–11 augusti 2018 avgjordes den första upplagan av Anna Nordqvist Västerås Open på Ladies European Tour Access Series (Letas), undertouren till damernas Europatour och motsvarigheten till herrarnas Challenge tour. Med en total pris-pott på 35 000 euro var det den första internationella damtävlingen sedan 2008 då Frösåker vid ett tillfälle arrangerade Annika Sörenstams Europatourtävling TPC by Annika.

VGK-gänget med Cina Koskinen, Magdalena Sjöholm, Sofia Ljungqvist och dåvarande klubbchefen Anders Holmer i skrapan 2017 när nyheten släpptes att en Letas-tävling skulle komma till Västerås och Bjärby. Foto: Jonas Bergkvist
Värdinnan. Svensk s stora affischnamn på damsidan och Västerås Opens värdinna Anna Nordqvist var på plats på Västerås GK i juli innan den första upplagan. ”Det är kul att området får en sådan här stor tävling, det behövs”, sa Eskilstunatjejen till Västerås Tidning när vi träffade henne. Foto: Jonas Bergkvist

Jag tycker att det är fantastiskt kul att Västerås Golfklubb tagit detta initiativ att stödja damgolfen och skapa möjligheter för duktiga tjejer att spela en proffstävling i Sverige

Bakom VGK:s satsning fanns i sin tur en satsning från Svenska golfförbundet på ett långsiktigt jämställdhetsarbete med visionen ”världens bästa golf för alla” – en vision som Västerås GK delar.

– Det här är ett led i vårt arbete med att uppmuntra damspelarna i Västmanland och bidra till den positiva utvecklingen av svensk damgolf, sa Cina Koskinen och Magdalena Sjöholm i projektgruppen då.

”Fantastiskt kul”

Anna Nordqvist berättade att också hon fanns med i sammanhanget för att stärka damgolfen och med sitt engagemang kunna inspirera fler tjejer att satsa på golf.

– Jag tycker att det är fantastiskt kul att Västerås Golfklubb, som inte ligger långt ifrån Eskilstuna där jag är född och uppvuxen, tagit detta initiativ att stödja damgolfen och skapa möjligheter för duktiga tjejer att spela en proffstävling i Sverige, sa Nordqvist under presskonferensen.

Premiärupplagan av Anna Nordqvist Västerås Open blev en succé – både arrangörsmässigt och publikt.

Många åskådare följde de över 120 proffsspelarna från närmare 20 länder över hela världen på en bana i mycket bra kondition som hyllades av spelarna.

Efter en stark spurt med birdie på de två avslutande hålen lyckades fransyskan Emie Peronnin vinna premiärupplagan med två slag före svenska amatören Maja Stark.

– Det har varit helt fantastiskt. Det känns otroligt kul att få det kvittot efter allt jobb som vi alla i klubben lagt ned, sa VGK:s Magdalena Sjöholm i arrangörsgruppen då.

Hemmasegrare. Annelie Sjöholm från Västerås Golfklubb vann den andra upplagan av Västerås Open 2019. För segern fick hon ta emot en prischeck på 5 600 euro. Foto: Oliver Szabo / Frilansfotograferna

De västmanländska spelarna gjorde överlag mycket bra ifrån sig. Fyra av de fem deltagarna klarade kvalgränsen och bäst av dessa blev till slut hemmaspelaren Annelie Sjöholm på delad 25:e plats, tillsammans med Sala-Hebys Isabelle Johansson.

Sportslig succé

Året efter 2019 blev den sportliga succén total när Sjöholm lyckades vinna hemmatävlingen efter ett birdierace de sista tre hålen som avgjorde.

– Det känns fantastisk, lite som en dröm. Det känns jättestort att vinna på hemmaklubben och det stöd jag haft av publiken hela veckan har varit fantastiskt, sa Annelie Sjöholm i segerintervjun efter hennes andra, och klart största, seger som proffs.

Västerås GK:s klubbchef Josefin Odering under 2019 års upplaga av Västerås Open. Foto: Jonas Edberg

Och nu är alltså förhoppningen att i augusti 2021, ett år senare än planerat, gå i mål med Anna Nordqvist Västerås Open by SmartProvider.

– Ja, som det ser ut idag får vi arrangera tävlingen då undantag är för tävlingar som faller inom RF:s och SGF:s definition av yrkesmässig idrott. Det praktiska genomförandet av tävlingen väntar vi på riktlinjer ifrån touren med, men vår förhoppning är verkligen att få genomföra tävlingen i höst, säger Västerås GK:s klubbchef Josefin Odenring.

Tredje och sista upplagan

Förra årets upplaga ställdes in på grund av pandemin.

– Vi blev erbjudna en mindre svensk proffstävling men valde att satsa allt på årets sista upplaga av Letas-tävlingen istället.

Det blir ingen fortsättning?

– Det här är tredje och sista upplagan, något annat är inte bestämt i dagsläget. Vi kommer sedan att fortsätta jobba vidare med vår banutvecklingsplan så då under den tiden är det inte aktuellt med några stortävlingar, säger Josefin Odenring.

Powered by Labrador CMS