Obesegrade seriesegrare. Västerås Badmintonförening gjorde rent hus i division 2 och tog steget upp i division 1. Gänget som gjorde det är bakre raden från vänster: Anton Rosenqvist, Per Sundeck, Tommy Maxe, Johan Björkholm, Robert Björkholm och Anna Stenmark. Främre raden: Niclas Borg-Sigg, Wendy Fredriksson, Astrid Crabo, Patrik Semelius. Foto: VBMF

Västerås BMF på väg tillbaka mot Sverigetoppen

Ny huvudtränare, lovande juniorer – och efterlängtat avancemang till division 1 efter en förlustfri säsong. Den tidigare elitklubben Västerås Badmintonförening vädrar morgonluft. – Nu är vi redo att ta nästa steg, säger lagledaren Tommy Maxe.

Publicerad

Rutin finns i massor hos Västerås Badmintonförening. Åren 2013–2016 tillhörde föreningen den högsta serien, Svenska Badmintonligan.

Sedan skedde ett generationsskifte då de tidigare elitseriespelarna inte längre tränar och tävlar på samma nivå som tidigare.

Klubben startade om i division 2.

Redan för två år sedan lyckades man vinna serien, men tackade då nej till division 1-platsen på grund av en för tunn damtrupp.

Sedan dess har den tidigare elitspelaren Anna Stenmark anslutit efter många års skadeuppehåll och efter fjolårets avbrutna pandemisäsong togs denna säsong det efterlängtade klivet upp i landets näst högsta badmintonserie, division 1.

Det stod klart redan innan det avslutade seriesammandraget på hemmagolv i Bellevue den gångna helgen.

– Vi har haft en väldigt stark trupp i division 2 och var obesegrade inför avslutningen. Där vann vi våra två matcher med klara 7–1 så det blev precis som vi hoppades en obesegrad säsong, säger en nöjd spelande lagledare Tommy Maxe.

Egna produkten Anton Rosenqvist imponerade i seriespelet. Foto: VBMF

Vi ser redan resultat som pekar på ett ökat intresse hos klubbens ungdomar som vill ut och tävla för att bli ännu bättre

Han medger att motståndet kanske inte har varit det tuffaste i division två med gamla elitseriespelare i truppen.

– Men det är ändå starkt av laget att vinna samtliga matcher. Kul också att vår egna produkt Anton Rosenqvist fick kliva in och spela tredjesingeln i serielaget och vinna samtliga sina matcher, bland annat fick han slå in den avgörande matchbollen som säkrade division 1-avancemanget. Starkt jobbat!

Nu väntar division I nästa säsong.

– Ett jättestort steg, men vi känner oss redo. Division 1 är avsevärt mycket starkare än division 2 och innehåller många bra lag som satsar mot Badmintonligan. Det kommer att bli en rolig och tuff utmaning.

Vilken blir målsättningen?

– Det kommer ändå att vara högt uppsatt, att landa på den övre halvan av tabellen.

Men den långsiktiga satsningen på att göra VBMF erkänt ute i badminton-Sverige igen har bara börjat.

Som en del i arbetet att förstärka de egna leden har bland annat en ny huvudtränare knutits till klubben.

Den välmeriterade före detta elitspelaren Jesper Wigardt anslöt till VBMF:s verksamhet i höstas.

– Det ger våra ungdomar som vill satsa goda möjligheter att få ta del av den erfarenheten och kompetensen som Jesper besitter. Vi ser redan resultat som pekar på ett ökat intresse hos klubbens ungdomar som vill ut och tävla för att bli ännu bättre, säger Tommy Maxe.

Ett naturligt steg blir därför att klubben från och med i höst startar ett andra serielag i den lägsta division 4 där ungdomarna får möjlighet att visa vad de går för och samla erfarenheter för framtida satsningar.

Tommy Maxe under en av dubbelmatcherna vid förra helgens sista seriesammandrag i Bellevuehallen. Foto: VBMF
Powered by Labrador CMS