NYTT FÖRSÖK. Västerås stad gör ett nytt försök att få arrangera SM-veckan. Foto: Mostphotos

Västerås ansöker igen om att arrangera SM-veckan

Ingen av städerna som ansökte fick arrangera SM-veckan 2023 eller 2024. Nu ska Västerås prova igen då nya kriterier tagits fram av Riksidrottsförbundet.

Publicerad

När Västerås stad förra året lämnade in en ansökan om att arrangera SM-veckan 2023 eller 2024 tillsammans med Köping föll ansökan på att Köpings 50-metersbassäng för simning var för grund(!).

De andra städerna som ansökte samtidigt lyckades inte heller nå upp till kriterierna.

Nu har Riksidrottsförbundet och Sveriges Television arbetat om kriterierna. Nu måste en värdstad uppfylla minst två av fyra arrangemangsarenor: Citybana för cykel, paracykel, rullskidor och thriathlon. Simarena för sim-SM utomhus. Friidrottsarena för lag-SM i friidrott och en arena för SM i rallysprint.

– Vi uppfyller tre av kriterierna, säger Vicki Skure-Eriksson (C) ordförande i nämnden för idrott, kultur och förebyggnande.

Nytt är även att Riksidrottsförbundet och Sveriges Television ställer krav på att en ensam värdstad ska erbjuda ett centralt evenemangsområde med en publikplats samt ett område med en inomhusarena för multisport.
Det är något som Västerås stad uppfyller, menar Vicki Skure-Eriksson (C).

– Vi har ABB Arena syd och centralt i city, dessutom nära till Lögarängsområdet, tillägger Vicki Skure-Eriksson (C).

Lämnar in ansökan

Västerås stad lämnar alltså planerna på att arrangera tillsammans med Köping. Frågan om Västerås stad ska ansöka om SM-veckan 2023 eller 2024 var uppe på bordet när Nämnden för idrott, kultur och förebyggnade hade sammanträde tidigare i veckan.

Vid nämndsammanträdet beslutades det att Västerås stad ska ansökan om arrangörsskapet.

Det var dock ingen enig nämnd bakom beslutet.

Majoritetspartierna med S, C, L och MP stod bakom beslutet med SD.
Moderaterna yrkade på avslag och Kristdemokraterna var inte på plats under sammanträdet.

– Vi kommer inte begära några extra pengar för detta, vi kommer klara oss på de pengar vi fick till förra ansökan. Pengar för projektledning kommer vi lösa internt inom nämnden, säger Vicki Skure-Eriksson (C).

Hur stora chanser har Västerås att få arrangera SM-veckan, vad tror ni?

– Vi tror att vi har goda chanser. Det har varit positivt i kontakterna och de var mycket positiva till arenorna vi har, säger Vicki Skure-Eriksson (C).

Besked om vilken stad som får arrangera SM-veckan 2023 eller 2024 väntas under våren.

Vi tror att vi har goda chanser. Det har varit positivt i kontakterna och de var mycket positiva till arenorna vi har

Detta är SM-veckan

SM-veckan är ett återkommande svenskt multisportarrangemang anordnat av Riksidrottsförbundet och Sveriges Television tillsammans med respektive värdstad.
Under det årliga arrangemanget samlas ett flertal olika sporter på samma plats, där man korar svenska mästare i respektive sport. Både en vintervecka och en sommarvecka anordnas, för vinter- respektive sommarsporter. Källa: Wikipedia

Powered by Labrador CMS