Premiärsugna. VI-tränaren Frenne Båverud och övriga i VI-truppen ser fram emot SHE-premiären nu på fredag hemma mot Skara. Foto: Stefan Lindgren

Trots de tunga spelartappen – VI-damerna siktar på slutspel även i år

Vid upptaktsträffen i Malmö går tippade motståndarlagens tränare att VästeråsIrsta slutar nia och just utanför slutspelet i årets SHE, handbollens högsta liga på damsidan. Men VI har högra ambitioner än så. – Grundmålet är att gå till slutspel även i år, säger tränaren Frenne Båverud till Västerås Tidning.

Publicerad

Seriepremiären i SHE är bara dagar bort och VI:s damer har snart avverkat den tunga försäsongen.

När Västeråsklubben på fredag kastar sig in i årets ligaspel är det med nya förutsättningar.

Yngre – men också hungrigare.

– Vi har redan fått ihop det lite bättre än förväntat, säger tränaren Frenne Båverud.

– Försäsongen har gått bra och tjejerna har tränat riktigt bra under både fys- och handbollspassen. Träningmatcherna som vi spelat har gått lite över förväntan och vi har redan fått ihop det bättre än förväntat, fortsätter han.

Hur har det gått rent resultatmässigt i träningsmatcherna?

– Vi har haft matcher på hemmaplan mot både Skara och Skuru. Vi förlorade mot Skuru och vann knappt mot Skara och det var två bra genomkörare. Den senaste helgen spelade vi cup och mötte två danska, ett norsk och två svenska elitlag. De bägge svenska lagen slog vi, de danska vann vi och spelade oavgjort mot. Sedan fick vi ganska rejält med pisk av Fredrikstad, de kom ändå sexa i den norska ligan förra säsongen.

Ser man till resultaten har ni väl ändå fått fina värdemätare inför säsongen?

– Det var bra att få fem matcher där vi fick möta olika typ motstånd, vilket var väldigt spännande. Det var roligt att åka till Skövde och få möta många utländska lag och det var en jackpott för oss.

Hur ser truppen ut och hur ser spelaromsättningen ut?

– De som har lämnat är Elin Lindén, Sara Frejd, Emilia Lövstad och Charlotte Granfeldt. Sedan kommer Miriam Sandberg Salach vara med under hösten men sedan kommer hon att vara utbytesstudent och det har vi vetat om under hela sommaren, säger Båverud och fortsätter.

– Sedan har vi fått in Emma Aarnio, Cecilia Tillman, Frida Rosell och Maja Wiklund. Från u-laget har vi lyft målvakten Elin Lindblom som hittills har gjort stabila insatser.

Hur ser du på omsättningen, går det jämnt upp?

– Jag skulle vilja säga att vi har gått back på rutin. Vi är lite mer ungt och hungrigt även om vi inte var ”gamla” innan heller. Det är lite skillnad att ta in tre stycken 20-åringar istället för 30-åringar. Men vi har fått in mer skyttekraft från 9-meter.

Hur har ni utvärderat förra säsongen?

– Förra året var vi runt 20 spelare i truppen och i år har vi försökt att bredda den. Nu är vi runt 25 spelare även om vi har några långtidsskadade. Förra året var vi runt 15, 16 spelare på träning och i år runt 20 och då blir det mer fart och kvalitet på alla pass, vilket gör att nivån blir högre på träningarna. Det är något jag hoppas ska smitta av sig till matcherna. Vi kommer nog tyvärr vara lite ojämna på grund av åldern. Men vi hoppas att bredden ska göra att dalarna inte ska bli så djupa i år.

Kommer man att se någon förändring i ert sätt att spela?

– I vår utvärdering kom vi fram till att vi defensivt gjorde det bra i relativt många matcher. De matcher vi föll igenom fick vi inte ihop försvaret. Men vi har jobbat med ett lite annorlunda anfallsspel för att få lite mer fart än vad vi haft tidigare. Sedan kommer vi att anpassa försvaret efter målvakterna, vi har duktiga målvakter och vi ska hjälpa dem så de får de avslut som de vill ha på sig.

Hur ser årets målsättning ut?

– Med tanke på ålderstappet är grundmålet att gå till slutspel även i år. De första nio matcherna fram till uppehållet blir att slåss för att ta så många poäng som möjligt. Sedan hoppas jag att vi kan vara vassare och bredare efter EM-uppehållet. Väl i slutspel är målet att kunna skrälla där, säger Frenne Båverud.

Att VI når slutspelet är dock inget som hans tränarkollegor i ligan tror. Under torsdagens upptaktsträff i Malmö fick samtliga tränare tippa sluttabellen – då hamnar VI just utanför slutspelsstrecket på nionde plats.

H65 Höör fick sex av tolv guldröster, Skuru fyra och Sävehof två.

På fredag börjar årets SHE-resa för VI.

Hur ser du på premiärmatchen hemma mot Skara?

– Vi hade Skara på besök för lite drygt två veckor sedan, men då hade de ett par spelare borta. Skara är motsatsen mot oss och är ett rutinerat gäng, nu fick de känna på ”Bomben” och oss, vilka som fick ut mest av det vet jag inte. Men spelar vi med bra fart och kan hitta rätt i vårt försvarsspel och få press på dem så tror jag att vi kan passa dem illa, avslutar Frenne Båverud.

VästeråsIrsta–Skara HF

Vad: Premiär, SHE.

När: Fredag 14 september kl 19.00

Var: Bombardier arena

Powered by Labrador CMS