Blågula. Viktor Rahm och Markus Andersson är tillsammans med Nova Ojutkangas de tre VFK-are som åker till Jerusalem och JEM.

Tre Västeråsfriidrottare uttagna till junior-EM i Israel nästa vecka  

Nova Ojutkangas, Viktor Rahm, Markus Andersson. Trion från Västerås Friidrottsklubb är uttagen att representera Sverige i junior-EM U20 i Israel kommande vecka.

Publicerad

SM är precis över och det är dags att blicka fram emot nästa stora friidrottsbegivenhet.

För Västerås Friidrottsklubb slutade mästerskapstävlingarna i Söderhamn med sex medaljer – Alfons Haals brons i slägga, Albin Janderberg tre guldmedaljer i paraklassen R-stående samt Axel Colling, guld och silver i framerunningklassen R-72.

På SM deltog även stavhopparen Viktor Rahm som Västerås Tidning talade med inför tävlingarna. Han hamnade närmast utanför pallen som fyra efter att ha klarat 4,95 i tuffa vindförhållanden.

Han får nu en ny chans att utmana upp mot sitt personliga rekord på 5,17 menter – mot internationellt motstånd.

När landslagsledaren Mikael Wennolf presenterade den svenska truppen till U20-EM i Jerusalem innehåller den tre aktiva från Västerås Friidrottsklubb.

Förutom 05:an Rahm även jämngamle långdistanslöparen Markus Andersson samt ett år äldre Nova Ojutkangas.

Löpartalangen Ojutkangas bor i Frankrike, men är ursprungligen från Västerås och blev tidigare i år medlem i VFK.

Det var också just i Frankrike hon i somras satte personligt rekord (17.00,49) på 5 000 meter. Ett resultat som nu tagit henne hela vägen till landslagstruppen.

Om efternamnet klingar bekant heter pappan Markus i förnamn och skördade tillsammans med sin yngre bror Arto en hel del framgångar i klubben under 80- och 90-talet.

Det var även ett personligt rekord från i somras som tog Markus Andersson in i den blågula JEM-truppen. Vid Sommarspelen i Göteborg sprang han i mål 9.07,90 på 3 000 meter hinder – hela 15 sekunder snabbare än vad han någonsin sprungit tidigare.

Sverige skickar totalt 48 aktiva till mästerskapet som avgörs 7–10 augusti i Jerusalem, Israel.

Landslagsledaren Mikael Wennolf tror på riktigt fina blågula prestationer:

– Vi har några i truppen med klara medaljchanser. Jag tycker vi har en stark trupp och många har visat gång på gång i sommar att de har på ett U20-EM att göra, säger han till Svensk Friidrott.

Med anledning av det spända säkerhetsläget i Israel följer Svenska Friidrottsförbundet utvecklingen noga. 

– Vi har med en säkerhetsansvarig på plats som har gjort en noggrann säkerhetsanalys. Vi känner oss helt trygga med upplägget, annars skulle vi aldrig åka, säger Mikael Wennolf till Svensk Friidrott.

Mästerskapet sänds på SVT.

Powered by Labrador CMS