400-meterslöparen Mattias Waernulf och släggkastaren Alfons Haals tävlar för Sverige i Finnkampen i helgen i Helsingfors. Foto: SVT Play och Västerås Friidrott

Tre västeråsare uttagna till Finnkampen i helgen

Klassisk friidrottsfest på Olympiastadion i Helsingfors i helgen. Med tre västeråsare i de svenska Finnkampstrupperna. Släggkastaren Alfons Haals och 400-meterslöparen Mattias Waernulf i seniorkampen – stavhopparen Viktor Rahm i ungdomsditon.

Publicerad

Det blir extra mycket blågult när Finnkampen avgörs under lördag-söndag.

Tre atleter som normalt tävlar i Västerås Friidrottsklubbs blågula dress får nu trä på sig landslagströjan för att kämpa in svenska poäng i den prestigefyllda friidrottskampen mot Finland.

När Kajsa Bergqvist i helgen presenterade seniortruppen återfanns två VFK-namn i seniorlaget.

I släggringen kommer Alfons Haals tillsammans med svenska lagkompisarna Ragnar Carlsson och Hugo Sörby kämpa in så många poäng som möjligt mot finländarna.

I helgen tog 19-åringen, som gör sitt första år med seniorvikten, brons på junior-SM. Haals blev även tidigare i somras fyra på stora SM.

På löparbanorna kommer VFK:s Mattias Waernulf att springa andrasträckan på stafetten 4x400m.

Waernulf, liksom Haals är född 2002 och fyller 20 senare i år, har en stark säsong bakom sig på 400 meter. Vid senior-SM i Norrköping i början på augusti fick han sitt stora genombrott när han krossade sitt personliga rekord och blev fyra i finalen på tiden 47,08, bara några tiondelar från brons.

Han bildar nu svenskt lag på den långa stafetten tillsammans med Alexander Nyström, Karl Wållgren och Kasper Kadestål.

Även i Ungdomsfinnkampen finns det VFK-inslag. Viktor Rahm, född 2005, tog i helgen JSM-silver i stavhopp efter att för första gången seglat över 5 meter och landat på ett prydligt personligt rekord på 5,11 m. Det gav honom en av två platser i ungdomsstavhoppet i helgen. Han är även uttagen som reserv på den korta stafetten.

Årets upplaga av Finnkampen äger rum på Olympiastadion i Helsingfors under lördag–söndag och sänds på SVT.

Viktor Rahm tävlar i stavhoppet i Ungdomsfinnkampen och är dessutom reserv på 4x100 meter. Foto: Felix Siljebäck Larsen
Powered by Labrador CMS