Edith Jernstedt svarade för ett mycket starkt kortbane-EM i Glasgow. Foto: Jonas Bergkvist/Jonas Edberg

Stark EM-debut för simtalangen

Det var hennes första internationella seniormästerskap. Men Västerås stora simtalang Edith Jernstedt visade inga premiärnerver på kortbane-EM. Hon satte personliga rekord i alla distanser hon ställde upp i – och kan numera titulera sig topp-15 i Europa på 100 meter fjäril.

Publicerad

Efter SM-succén tidigare i vintras blev 17-åriga Edith Jernstedt uttagen till sitt första internationella mästerskap i seniorsammanhang.

Och det var ingen blyg debutant som presenterade sig under EM-tävlingarna i Glasgow i den blågula landslagsdressen.

Hon simmade tre distanser, 50, 100 och 200 meter fjäril.

Det blev lika många personliga rekord.

Placeringsmässigt bäst lyckades VSS-tjejen på favoritdistansen 200 fjäril, där hon till slut blev tolfte tjej (här var det direkt från försök till final som gällde).

Dock stack prestationen på halva distansen ut, där Västeråstjejen överraskande tog sig till semifinal och nu kan titulera sig som 15:e bästa kvinnliga simmaren i Europa på distansen.

– Jag trodde inte jag skulle komma till en semifinal. Det var verkligen bara så roligt. Kände mig starkare i semifinalen än i försöket i morse, sa hon i en intervju med Svensk simidrott efter semifinalloppet och det nya personliga rekordet 58,47.

På frågan om hon var nervös inför loppet svarade hon:

– Nej, jag var ändå ganska lugn. Mest bara förväntansfull och taggad på att få simma.

Edith Jernstedt är även en av tre nominerade i kategorin Årets unga tjej till Ungdomsidrottsgalan i Bombardier Arena 27 januari.

De kan vinna pris vid Ungdomsidrottsgalan

Powered by Labrador CMS