Historisk säsong väntar. Skälby kastar sig snart in i det allsvenska seriespelet, så högt har klubben aldrig varit och det är åtta säsonger sedan en Västeråsklubb var så högt upp på herrsidan.
Historisk säsong väntar. Skälby kastar sig snart in i det allsvenska seriespelet, så högt har klubben aldrig varit och det är åtta säsonger sedan en Västeråsklubb var så högt upp på herrsidan.

Skälby är redo för en historisk säsong: ”Ska kunna utmana bland de bästa”

En historisk debutsäsong i innebandyallsvenskan väntar nykomlingen Skälby. Då är möjligheterna att hålla sig kvar tuffare än någonsin. Men slagna på förhand? Glöm det. – Vi har tillräckligt bra spets för att kunna vara med och utmana bland de bästa, säger nya tränaren Christian Mattsson.

Publicerad

I våras lyckades Skälby Sharks äntligen tråckla sig igenom kvalspelet och ta steget upp i Allsvenskan – för första gången i klubbens historia.

Och för första gången på åtta säsonger har därmed Västerås och Västmanland ett herrlag så högt upp i seriesystemet.

Om två veckor, söndag den 24 september, är det avslag och dags att bekänna färg när Älvsjö gästar Mälarenergi Arena.

– Jätteskönt att få börja hemma med publikstödet vi har, säger den Skälbyfostrade tidigare storspelaren och nye tränaren Christian Mattsson.

Ny huvudtränare. Christian Mattsson.
Ny huvudtränare. Christian Mattsson.

Men förutsättningarna är knivskarpa för Skälby just denna debutsäsong i landets näst högsta innebandyserie.

Två allsvenska serier – en norr och en söder – ska bli en till nästa säsong. Endast topp fem av tolv lag är lika med säker mark, sexan får kvala sig kvar och resten åker ur.

– Kanske inte optimalt att komma som nykomlingar då.

Men …?

Som nykomling är det bästa vi kan göra att vara så pass bra fysiskt förberedda vi bara kan. Där tror jag att vi är topp 3 i serien

Christian Mattsson

– Det är en häftig utmaning. Det finns absolut potential i det här laget för att hänga kvar.

Vilken typ av nykomling kommer Skälby att vara?

– Vi kommer att vara ett hårt arbetande lag med mycket fart. Vi kommer att försöka spela en glad och rolig innebandy. Laget kanske tidigare har backat hem en del och spelat mer på omställning – nu jobbar vi mer med att försöka etablera oss i anfallszon. Det gäller att våga växa, säger Mattsson och fortsätter:

– Vi har tillräckligt bra spets för att kunna vara med och utmana bland de bästa.

”Topp 3 fysiskt” 

Laget har tränat hårdare än någonsin i sommar under ledning av Rasmus Bergström.

– En fantastiskt bra fystränare. Det är viktigt. Som nykomling är det bästa vi kan göra att vara så pass bra fysiskt förberedda vi bara kan. Där tror jag att vi är topp 3 i serien.

Hur är känslan inför starten?

– Känslan är god. Det börjar sätta sig mer och mer med det taktiska och harmonin börjar infinna sig i truppen. Det ska bli skithäftigt att komma igång.

Det är länge sedan Västerås och Västmanland hade ett herrlag på allsvensk nivå. Då, säsongen 2015/2016, var Skälbytränaren en av spelarna i VIB som senare åkte ur när Mattsson gick till Linköping under säsongen.

– Det är viktigt för Västmanlandsinnebandyn att vi har ett lag häruppe igen, det behövs verkligen.

Powered by Labrador CMS