På grusplanen strax söder om Bombardier Arena byggs Västerås nya innebandyarena. Foto: Metod Arkitekter

Så blir nya innebandyarenan

Innebandyn i Västerås har väntat i åratal efter en ny arena. Nu är väntan snart över. Under tisdagen invigdes byggnationen av den nya arenan på Rocklunda som ska stå klar i april 2020. – Ett litet steg för mänskligheten, men ett stor steg för innebandyn i Västerås, säger Hans Stergel, ordförande idrottsnämnden.

Publicerad

En tekning. Sedan var byggnationen av den nya innebandyarenan på Rocklunda officiellt invigd. Arenan, som blir totalt 6 500 kvadratmeter stor och 17 meter hög, kommer att rymma 2 000 åskådare, varav 1 200 sittande.

– Äntligen får Västerås en ny innebandyhall! Ska man spela innebandy på elitnivå håller inte Kristiansborgshallen måttet. Västerås, som är en stad med ambitioner, kan inte ha en hall som inte håller måttet, säger kommunstyrerelsens ordförande Anders Teljebäck och fortsatte:

– Västerås är en stark idrottsstad när det gäller bredd och ungdomsverksamhet. I början av 90-talet kallades vi Bästerås och låg i topp i alla lagidrotter och hade många duktiga individuella idrottare. Jag tycker att vi ska som ambition att vara bland de främsta när det gäller elitidrott och då krävs det anläggningar. Innebandyhallen gör vi nu. Nästa prioritering är en friidrottsanläggning utomhus, säger Teljebäck.

Förutom två fullstora matchplaner, en med stora läktare och en med lite mindre, kommer arenan dessutom ha kök med servering, konferensrum, omklädningsrum och gym.

I första hand är det tänkt att arenan ska nyttjas av Rönnbys damlag och Västerås innebandy. Men hela Innebandyvästerås hoppas få ett lyft i och med satsningen.

– Det här betyder oerhört mycket för innebandyn. Inte bara elitverksamheten utan för hela innebandyn i Västerås, säger Stefan Karlsson från Västmanlands innebandyförbund.

Kan arenan till och med öka möjligheten att vi i Västerås ska få ett herrlag på högsta nivå?

– Den effekten har vi sett i andra städer som har fått nya arenor. Då har det tagit ungefär två år sedan har man fått lag som har gått upp i SSL, säger han.

Nu får Västerås en elitarena. Hur ser behovet i övrigt ut för den lokala innebandyn?

– VI behöver fler träningsplaner för ungdomar. Tänk om varje klubb, som Skälby och Rönnby tillexempel, kunde få ett liknande koncept som det i Klövernhallen där det finns flera planer samlade i en och samma anläggning, säger Stefan Karlsson.

Bildextra: Nya innebandyarenan

Foto: GOOGLE MAPS/Fredrik Klevenhaus
tekning. En tekning mellan kommunstyrelsens ordförande Anders Teljebäck, innebandyprofilen Karolina Widar, Västerås stads idrottschef Stefan Brandberg och ordföranden i Idrottsnämnden Hans Stergel förklarades bygget av den nya innebandyarenan inlett. Foto: Jonas Edberg
Foto: Metod Arkitekter
Foto: Metod Arkitekter
Foto: Metod Arkitekter
Powered by Labrador CMS