Rönnbys innebandydamer kan se tillbaka på en lyckad säsong, den bästa på sju år. Foto: Thörnbergs Sportfoto

Rönnbytränaren om succésäsongen: ”Har tagit enorma steg”

Trea i grundserien. SM-semifinal för första gången på sju år. Rönnby kan se tillbaka på en succéartad innebandysäsong i SSL. – Hela föreningen har tagit enorma steg framåt i år, säger tränaren Andreas Harnesk.

Publicerad

På påskaftonen tog säsongen slut för Rönnby. Thorengruppen vann den fjärde semifinalmatchen i Mälarenergi Arena och tog plats i SM-finalen denna lördag.

Men när säsongen 2021/2022 nu ska summeras står det klart att det är den bästa Rönnby gjort på många år.

Från att under senare år ha balanserat på slutspelsstrecket till att i år sluta trea i SSL och på allvar utmana jättarna är ett kvitto så gott som något på att trefaldiga svenska mästarna nu tagit klivet tillbaka till den absoluta toppen.

– Jag håller helt med. Det är många spelare som slagit personbästa i år och hela föreningen har tagit enorma steg. Det jobbas väldigt hårt på alla fronter och såväl spelare som ledare visar upp en proffsig attityd, säger tränaren Andreas Harnesk.

För första gången på sju år tog sig dessutom Västeråsklubben förbi kvartsfinalspelet (seger mot Malmö).

Och även om ambitionen var att ta nästa steg mot toppen redan denna säsong, med flera spektakulära värvningar, är Harnesk positivt överraskad.

– Insatsen i år är ändå lite över förväntan. Att så många av våra yngre spelare skulle blomma ut och leverera redan i år är glädjande.

Wilma Johansson har enligt tränaren Andreas Harnesk vuxit ut till en världsspelare redan denna säsong. Foto: Thörnbergs Sportfoto

En av dessa är stortalangen Wilma Johansson, 21.

– Vi hoppades att Wilma skulle bli en världsspelare. Men att det skulle gå så snabbt att hon skulle bli det redan första året … ja, det är bara kul.

Ett kvitto på att den högerfattade forwarden som tidigt spåddes en lysande framtid med sin tekniska skicklighet och spelförståelse har gjort sin bästa säsong någonsin är att hon även nominerats till Årets spelare i SSL.

– Flytten till Rönnby har gjort mycket. Från träning till match har det blivit bättre och jag har drivit på och haft en stor påverkan. Det jag har utvecklat har varit typ allt, säger Wilma Johansson till svensk innebandy.

Nu väntar ett par veckors vila för Rönnbyspelarna och ledarna innan riktlinjerna för nästa säsong dras upp.

Och ytterligare ett steg närmare den absoluta toppen ska tas.

– Förutsättningarna är bra, det känns positivt med innebandyn i stan överlag med nya hallen och bra samarbeten mellan klubbarna, säger Harnesk och fortsätter:

– Att folk vill komma till oss är också oerhört glädjande. Det är väl ekonomin som är den största utmaningen, det gäller att ha råd med alla som vill hit också. Topplagen har lönebudgetar på över en miljon, det är något vi bara kan drömma om och det är givetvis en stor utvecklingspunkt för föreningen, säger Andreas Harnesk.

Två trotjänare tog i och med semifinaluttåget på påskaftonen farväl av Rönnby – och innebandyn.

Lagkaptenen Elin Björkman och Linnea Nilsson lägger nu klubborna på hyllan

– Klart det är tunga tapp både på och utanför planen, de är helt underbara båda två. Men jag väljer att vara tacksam att de ville spela även denna säsong.

Trotjänarna Linnea Nilsson och Elin Björkman avslutar nu sina karriärer. Foto: Thörnbergs Sportfoto
Rönnbytränaren Andreas Harnesk fick många tillfällen att jubla under säsongen. Foto: Thörnbergs Sportfoto
Powered by Labrador CMS