Kajsa Östman fanns med i dam-SM. Foto: Bernt Seipl

Rekordmånga västeråsare på konståknings-SM

Konståkningen är på kraftig frammarsch i Västerås. Vid SM-veckan nyligen hade för första gången fyra åkare från IFK Västerås Konståkningsklubb kvalat in. – Väldigt kul för åkarna att få göra detta tillsammans, det här kommer att göra att fler vill jobba för att komma dit, säger klubbens huvudtränare Marie Lassinantti.

Publicerad

SM-veckan i konståkning består av flera tävlingar.

Till riksmästerskapet för de yngsta, upp till 15 år, hade Vera Lindevret (född 2007) och Lovisa Bergman (2008) kvalat in.

– Även om det inte är SM-status i så ung ålder är det ändå ett tillfälle att ställas mot de bästa i landet, säger Marie Lassinantti.

På ungdoms-SM fanns 16-åriga Sara Tahvanainen med och den fjärde åkaren som via kval under hösten tagit sig till SM-veckan var 21-åriga Kajsa Östman som gjorde SM-debut i damklassen.

– Vad jag vet har vi aldrig haft så många åkare från Västerås i ett och samma mästerskap. Inte i närtid i alla fall. 2015 var senast vi hade fler än en åkare med, säger Lassinantti som har varit huvudtränare i IFK Västerås Konståkningsklubb över tio år.

Hur gick det för åkarna?

– Jag tycker det gick enligt förväntan. Lite nerver inblandat såklart, men alla gjorde riktigt bra ifrån sig.

Vad kan det här betyda för framtiden för konståkningen i Västerås?

– Framför allt var det väldigt kul för åkarna att få göra detta tillsammans och upptäcka hur roligt det blir när man gör det ihop. Sedan tror jag att de här framgångarna kommer att göra att fler vill jobba dit – att man ser att det går.

Vad är förklaringen?

– Jag skulle säga att pandemin har spelat en stor roll. Det gjorde att vi har kunnat tränat väldigt mycket tillsammans och att kommunen dessutom skapade bättre förutsättningar än tidigare med att låta oss träna på is även under april och maj, säger Marie Lassinantti och vidareutvecklar:

– Det har gjort att alla som vill kan delta i träning på hemmaplan istället för att åka iväg någon annanstans, vilket alla inte har möjlighet till. Det är såklart ett önskemål att vi alltid har de här förutsättningarna.

Under året har omkring 230 åkare i alla åldrar tränat och tävlat i IFK Västerås regi.

Framtidsnamn. Trion Vera Lindevret, Lovisa Bergman och Sara Tahvanainen fanns med i RM och ungdoms-SM. Foto: Marie Lassinantti
Powered by Labrador CMS