Golftjej västmanland. Sofia Ljungqvist brinner för att få fler unga tjejer i spel. Hon har jobbat mycket med satsningen Golftjej Västmanland och här ses hon med ett gäng spelare efter avslutat pass på Västerås GK. Foto: förälder Foto: Förälder

Proffsspelarens nya utmaning – tränare på Frösåker

Sofia Ljungqvist har nu stoppat ner sin egen karriär i bagen efter många år. Nya utmaningen? Tränare på Frösåker golfklubb under Matz Evenssons regi. – Det känns jättekul och spännande, säger hon.

Publicerad

Efter många år som professionell spelare på såväl den svenska touren som LET Access (undertour till Europatouren) och Sunshine Ladies Tour (Sydafrikansk tour) tar nu Sofia Ljungqvist nästa steg i sin golfkarriär.

– Jag kände mig ganska klar med min spelarkarriär. Jag hade inte riktigt glöden kvar kände jag och jag vill verkligen brinna för något.

Den glöden började hon istället känna när hon på sin hemmaklubb Västerås GK, som hon tillhört i alla år, hoppade in lite som tränare när den aktiva säsongen inte blev som tänkt under pandemin.

– Det var jätteroligt att få hjälpa andra och lära ut all den kunskap man samlat på sig. Där och då såddes ett litet frö att det var tränare jag ville fortsätta som.

”Passade perfekt”

Det första utbildningssteget har hon redan gått för ett par år sedan och när Matz Evensson lägligt hörde av sig ute från Frösåker så nappade hon.

– Det passade helt perfekt.

Frösåker vill satsa mer på juniorverksamheten och en del i det är att Sofia Ljungqvist börjar som tränare på klubben och tillsammans med Lukas Landahl, som varit där sedan 2019, gemensamt kommer att ha ansvaret över juniorverksamheten.

– Det känns jättekul. Jag tycker att det är kul med barn och få lära ut från grunden. Sedan kommer jag även finnas till hands för att hjälpa alla möjliga spelare, vare sig man är stor eller liten.

En viktig del för Sofia Ljungqvist är även att få flera unga golftjejer i spel i länet. Hon har bland annat jobbat mycket med satsningen Golftjej Västmanland.

– Vi har hållit på under tre, fyra år och de som har varit med har tyckt att det varit superkul. Vi har åkt runt på flera olika klubbar och det som varit bra med att samla ett gäng är att det annars på vissa klubbar varit väldigt få tjejer som spelat. Det här har säkert inspirerat flera att finnas med i en grupp. Förhoppningsvis kan Golftjej Västmanland fortsätta med stöd från förbundet.

Hon ser fram emot sin nya utmaning på Frösåker, som redan inletts.

– Det finns ju gott om ytor här ute och det satsas mycket på shopen och annat. En positiv sak för nya spelare är ju också den korthålsbana som finns, det är superbra träning att börja med om man inte vill ge sig ut på den stora banan.

Sofia Ljungqvist på sin nya arbetsplats – Frösåker. Hon kommer förutom att hoppa in i shopen främst ha rollen som golf-tränare och ansvar för juniorverksamheten. Foto: Privat
Powered by Labrador CMS