Två av stipendiaterna – simmaren Edith Jernstedt och golfaren Annelie Sjöholm. Foto: Jonas Bergkvist och Tristan Jones

Nu delas elitidrottsstipendiet för 2020 ut

Västerås stad delar varje år ut stipendier till elitidrottare i Västerås. Här är de fyra lokala idrottsutövarna som får elitidrottsstipendium på 25 000 kronor för 2020.

Publicerad

Det är idrottsföreningar i Västerås som kan nominera elitidrottare till stipendiet. För att få stipendiet behöver idrottaren uppfylla ett antal kriterier.

Stipendiet ska ge idrottaren möjlighet att ytterligare förkovra sig i sin idrott träningsmässigt eller tävlingsmässigt. De fyra är:

Albin Randow, Västerås Kabelpark Förening

Annelie Sjöholm, Västerås Golfklubb

Edith Jernstedt, Västerås Simsällskap

Rasmus Åström, Västerås Brottarklubb

– Vi har skjutit fram datumet flera gånger och nu är det äntligen dags, säger Lenny Hallgren, direktör för kultur-, idrotts- och fritidsförvaltningen i Västerås stad.

Stipendiet brukar delas ut vid Västerås stads årliga idrottsuppvaktning, men den blev inställd förra året på grund av pandemin.

Måndagen den 20 september klockan 16.30 hålls en mindre ceremoni i fullmäktigefoajén med kommunstyrelsens ordförande Staffan Jansson och stadsdirektören Helene Öhrling som prisutdelare.

Motiveringarna

Albin Randow, Västerås Kabelparkförening
Albin Randow har ett enormt driv för sporten. Målmedveten, fokuserad och positiv har han klivit fram som en av de främsta i världen inom wakeboard. Han är ett föredöme som verkligen bidragit till att göra wakeboard till en elitidrott, och som med engagemang, ödmjukhet och energi alltid har stöttat föreningens ungdomar till framgångar. Albin har tidigare vunnit VM och 2019 vann han SM.

Annelie Sjöholm, Västerås Golfklubb
Annelie Sjöholm är första tjej någonsin i Västmanland som spelat till sig en spelrätt på damernas Europatour, genom att bli bästa svenska spelare under 2019 på Europatourens undertour. Hon vann även den internationella stortävlingen Anna Nordqvist Västerås Open 2019, med 126 startande från 21 olika länder. Genom fortsatt fina resultat har hon bibehållit sin spelrätt på Europatouren 2021.

Edith Jernstedt, Västerås Simsällskap
Edith Jernstedt fick sitt stora genombrott som simmare vintern 2019, med tre guldmedaljer på senior-SM, landslagsdebut och semifinal på EM. Hon är framgångsrik i sin idrott och sprider dessutom så mycket energi runt sig genom sitt sätt att vara. Edith är en förebild, ödmjuk som få och alltid positiv – även i motgång. Hon tar sig tid för alla, oavsett ålder och nivå.

Rasmus Åström, Västerås Brottarklubb
Rasmus Åström är en ung brottare som ändå redan tillhör den yttersta eliten i Sverige. Under 2019 tog han brons på senior-SM – som junior. Rasmus har även fått representera Sverige i både junior-EM och -VM. På junior-VM 2019 kom Rasmus på fjärde plats. Rasmus är en stor förebild för de unga i klubben och han delar gärna med sig av sin kunskap och tar sig alltid tid för dem.

Powered by Labrador CMS