Nils van der Poel fortsätter att övertyga på skridskoovalen i den blågula dräkten. I helgen tog han första pallplatsen i Världscupen på 5 000 meter och det har nu gett västeråsaren dubbla VM-biljettet, då han i kväll även blev klar för 10 000 meter. (Bild från allround-EM för två veckor sedan) Foto: Internationella skridskoförbundet, ISU

Nils van der Poels nya rekordhelg gav dubbla VM-platser

UPPDATERAD. Inte en helg utan nya rekord för skridskosportens nya stjärna, svensken och västeråsaren Nils van der Poel. 24-åringen slog till under Världscupen i Heerenveen igår – och nu på måndagskvällen kom glädjebeskedet att det räckte för att få chans i VM både på favoritdistansen 10 000 meter och 5 000 meter.

Publicerad

Han är en bra förebild

Nils van der Poel har tagit skridskovärlden med storm under sin comebacksäsong efter ett tvåårigt uppehåll.

Han har sänkt de svenska rekorden på de längsta distanserna 5 000 och 10 000 meter på löpande band.

Vid allround-EM i nederländska Heerenveen för två veckor sedan blev han totalfyra efter att bland annat presterat det sjätte snabbaste 10 000-loppet genom tiderna, då an klockades för 12.42,80.

Men ändå har han inte varit garanterad en VM-start på favoritdistansen om knappa två veckor.

Skälet har varit coronapandemin med färre tävlingar att kvala in på i kombination med att van der Poel nyss kom tillbaka och inte hade några tider från fjolåret som är det som ligger till grund för att kvalificera sig för VM.

Västeråsaren har istället varit tvungen att försöka ta sig bakvägen till VM.

Den har gått via halva distansen, 5 000 meter.

Och där hade Nils van der Poel efter den starka insatsen på gårdagens Världscuptävling som gav en andraplats totalt nu gjort vad som står i hans makt.

Han behövde åka snabbare än norrmannen Hallgeir Engebråtens 6.09,21 från förra helgens världscup för att toppa reservlistan.

Det gjorde han efter att ha sänkt det svenska rekordet med omkring tre sekunder till 6.08,39.

Därmed var van der Poel etta på reservlistan till 10 000 på VM.

Och på måndagskvällen kom så glädjebeskedet från Internationella skridskoförbundet (ISU): svensken har tagit plats på VM – dubbelt upp.

Detta då Japan valt att avstå VM på grund av pandemin, och en reservplats därmed öppnats.

– Det känns jätteroligt, väldigt kul, sa van der Poel till SVT Sport på måndagskvällen.

Att Nils van der Poel nu tagit sig upp i världstoppen efter ett långt uppehåll överraskar nog många – men inte honom själv.

– Jag är faktiskt inte förvånad, sa han till Västerås Tidning i en intervju för en månad sedan.

Han tävlar för Trollhättan där han är född och uppvuxen, men 24-åringen bor sedan några år en del av sin tid även i Västerås. När han är på plats försöker han träna tillsammans med ungdomarna i Västeråsklubben SK Pollux. Klubben menar att det är en stor tillgång att ha världsskrinnaren på plats på sina träningar.

– Han är en bra förebild och tar på eget initiativ sig ofta tid att hjälpa de andra åkarna när det passar i hans träning, berättar Pollux-tränaren Mia Folke.

Fotnot: ISU World Speed Skating Championships avgörs i Heerenveen 11–14 februari.

Powered by Labrador CMS