Nils van der Poel chockade en hel skridskovärld med sin tid på 10 000 meter i tyska Inzell i helgen – men inte sig själv. ”Jag är inte förvånad, jag har trott hårt på den träning vi gjort”, säger 24-åringen som nu hoppas åka till sig en plats till VM i februari. Foto: Hans Löfgren och Anne Österberg

Västeråsaren världens snabbaste på skridskor i år

För ganska precis ett år sedan kutade han upp för Skrapans trappor tio timmar i ett sträck för att stödja Musikhjälpen. Nu har västeråsaren Nils van der Poel även tagit sig upp i världstoppen i skridsko efter helgens världstid på 10 000 meter. – Jag är faktiskt inte förvånad, säger han till Västerås Tidning.

  • Publicerad 20:20, 15 dec 2020

Efter OS 2018 tog skrinnaren Nils van der Poel en paus från sin skridskosatsning.

Istället gjorde han värnplikten som jägare i Arvidsjaur.

Han muckade i maj 2019 och inledde då en seriös satsning mot Peking-OS 2022.

I helgen gjorde han sin första tävling på två och ett halvt år i tyska Inzell – och svarade för ett resultat som chockade en hel skridskovärld.

Hans 12.46 på paradgrenen 10 000 meter är inte bara 18 sekunder under hans eget svenska rekord från 2016, det är också det snabbaste loppet i världen i år och den sjunde snabbaste noteringen genom tiderna.

Nils van der Poel hyllades bland annat av Sveriges störste inom skridskosporten efter sin bedrift. Dubble OS-guldvinnaren Tomas Gustafson skriver på sin Facebooksida: ”Fantastiska nyheter från Inzell. Hoppas verkligen Nils får möjligheten att åka VM i Heerenveen i mitten på februari. Tänk att en svensk skulle segla upp som favorit genom att vara den sjunde bästa åkaren genom tiderna”.

Själv tar Nils van der Poel – stortalangen som tog dubbla junior-VM-guld 2014 – det hela med hyfsad ro.

Och verkar inte lika överraskad som övriga skridskovärlden.

– Nej, jag är faktiskt inte förvånad. Men det är inte mindre roligt för det. Jag vet hur mycket jag har utvecklats och vi tror hårt på det jobb vi gör, säger Sveriges och Västerås nya OS-hopp.

Som coach i sin satsning mot OS i Peking 2022 har Nils van der Poel den som senast satte Sverige på skridskokartan, Johan Röjler.

– Men han hade tyvärr inte möjlighet att vara med nu i helgen så jag hade landslagscoachen Joel Eriksson med mig istället.

Det gick ju bra ändå.

Vad betyder det att få ett sådant här kvitto i den fortsatta satsningen?

– Det är alltid härligt att på ett tydligt sätt få veta hur bra träningen varit och få veta var man står. Och det är alltid kul att åka fort, säger 24-åringen med ett skratt.

Han menar att det även kan leda till bättre ekonomiska förutsättningar i den i Sverige relativt smala sporten.

– Det är positivt att det skrivs om skridskosporten. Och förhoppningsvis underlättar det att man inte bara säger att man är bra utan även visar det.

Han gick en match helt själv mot klockan i Inzell i helgen.

– Jag är van att träna mycket själv och prestera på egen hand så det var nästan bara en fördel att det inte var någon bredvid mig. Att helt kunna göra sitt eget lopp.

Nils van der Poel kommer från Trollhättan, men bor sedan några år övervägande delen i Västerås.

– Jag flyttade hit 2016 när jag började hoppa fallskärm på Johannisberg med Fallskärmsklubben Aros. Till en början spenderade jag större delen av somrarna här, men sedan har det blivit mer och mer. I år var tanken att utgå från Västerås när jag skulle åka på träningsläger i Tyskland eller Nederländerna. Men nu har pandemin satt stopp för det och då har jag bättre isförutsättningar i Trollhättan.

Förutom att hoppa fallskärm när han är i Västerås springer han även en del ihop med Westeros Trail Running Society.

– Ett skönt gäng, alltid positiva och med rätt inställning.

Det var också genom löpargruppens Musikhjälpen-evenemang ”Skrapan 144 timmar” för precis ett år sedan som skrinnaren gjorde en svettig insats med att springa uppför Skrapan under tio timmar.

Han sprang upp för Skrapan – i tio timmar i sträck

Närmast i tävlingskalendern står världscuptävlingar i januari.

De kan visa sig oerhört betydelsefulla då Nils van der Poel, trots sin supertid, inte är kvalificerad till VM i Heerenveen i februari.

– Sverige har ingen kvotplats, så jag får försöka kvala till mig en reservplats genom att lyckas på 5 000 meter istället. Men där vet jag inte alls hur skarp jag är.

Eventuellt kan han tilldelas ett wildcard till 10 000 meter där totalt endast tolv åkare tar plats på VM-ovalen.

Här, i Max Aicher Arena i tyska Inzell, satte Nils van der Poel sin världstid i helgen. Foto: Johan Röjler

24-åring med dubbla JVM-guld

Namn: Nils van der Poel

Född: 25 april 1996

Bor: Västerås och Trollhättan (”Mest i Västerås”)

Klubb: SK Trollhättan

Meriter: Sjunde bästa tiden på 10 000 meter genom tiderna, dubbla guld på junior-VM 2014,14:e plats på 5000 meter i OS 2018, sexa på allround-VM

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

EXTRA: ACC varslar samtliga anställda

Vd Tobias Hultberg: ”Tungt hjärta” Västerås kongress- och mötesjätte Aros Congress Center varslade idag samtliga medarbetare. Uppsägningarna kommer att verkställas redan i morgon.tisdag 12/1 15:35

13 konkurser i Västmanland i december

Färre än samma månad året innan Under den senaste månaden rapporterades något färre konkurser i Västmanlands län än under motsvarande tid i fjol. Det visar ny statistik från UC.onsdag 6/1 13:24

Nya lagar och regler från 2021

Sverige lämnar 2020 bakom sig och går in i 2021. Många nya lagar har trätt i kraft under 2020 på grund av pandemin, men annars är allt som vanligt, från och med 1 januari 2021 träder nya lagar i...lördag 2/1 9:20

Arbetslösheten ökar betydligt i Västerås

Ny statistik från Arbetsförmedlingen visar på en uppgång i arbetslöshet i Västerås kommun. Även i hela Västmanland stiger arbetslösheten.måndag 14/12 20:08

SMAKFULLT

Startade salladsboomen – nu öppnar de på Erikslund

Salladshjältarna fortsätter kampen mot snabbmatszombisarna Det är salladsboom i Västerås! Och de som startade trenden i Västerås var Salladsmagasinet på Hälla. Nu tar företaget ett nytt steg och expanderar verksamheten. – Nästa år öppnar vi även på...lördag 28/11 8:52

Ny bistro öppnade – i containerboxarna

En bit utanför Erikslunds shoppingcenter vid E18 mot Köping ligger den nyöppnade vägkrogen Bistro Box. Restaurangen har ett säreget, intressant utseende där den yttre designen ser ut att bestå av...fredag 27/11 10:36

Fridlyst inviger Bastard Burgers i Västerås på fredag

Streetfoodkedjan öppnar sin 40:e restaurang: ”Väntat länge på Västerås” På fredag gör Bastard Burgers entré i Västerås. Invigningsfesten blir storslagen – med bland andra Västeråstrion Fridlyst och medlemmar från Looptroop Rockers och Movits. – Vi har väntat länge på att...tisdag 13/10 20:10

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på Melodifestivalen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin låt Euphoria. Frågan är hur mycket du...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING