Martin Enlund under ett av racen i premiären av nya rallycrosserien NRX i Salt Lake City, USA. Det slutade med succé för den unge Västeråsföraren – dubbla andraplatser och delad mästerskapsledning. Foto: Jakub Nitka

Martin Enlunds USA-succé: ”Helt galet”

USA-debuten är avklarad. Och det 20-årige rallycrosslöftet Martin Enlund från Västerås har redan hunnit bli en publikfavorit. – Har aldrig skrivit så många autografer, det var helt galet, säger han efter succéstarten med dubbla pallplatser i Salt Lake City i nystartade Nitro Rallycross-serien.

Publicerad

Jag är jättenöjd och samtidigt otroligt stolt över vad vi som team presterade

Efter avslutad säsong på hemmaplan med ett SM-silver i Supercar Lites-klassen med sig i bakluckan var det dags för en ny och annorlunda utmaning för Västerås Motorsällskaps Marin Enlund.

Hans insatser under säsongen har gjort avtryck till andra sidan Atlanten och som en av tolv förare i klassen blev västeråsaren inbjuden att tävla i den nystartade serien Nitro Rallycross i USA. Den avgörs över fem deltävlingar och startsignalen ljöd förra helgen i den gamla OS-staden Salt Lake City, Utah.

Enlund kunde knappast ha fått en bättre start.

Trots punktering i ett av racen och sämre effekt i motorn i det andra på grund av det varma klimatet blev resultatet två andraplatser och delad mästerskapsledning med teamkompisen i Enlunds Motorsport Casper Jansson.

– Jag är jättenöjd och samtidigt otroligt stolt över vad vi som team presterade. Det var viktigt att få en bra start.

Martin Enlund har precis tagit sig de 150 milen österut från Salt Lake City till Minneapolis, Minnesota – där nästa deltävling väntar kommande helg – när vi får en pratstund.

Han är är fortfarande upprymd över alla upplevelser under premiärhelgen i Salt Lake City.

– Det så mycket mer show här kring tävlingarna än vad det är hemma. Banorna är mer spektakulära och byggda som crossbanor med större hopp och mer grus. Den häftigaste bana jag kört på.

Var det mycket publik?

– Det var det och den var så entusiastisk. Visst har jag fått skriva autografer tidigare, men det här var helt galet. De ville ha allt möjligt signerat. Den uppmärksamheten är jag absolut inte van vid, säger Martin Enlund.

Att han snabbt blev en publikfavorit kan ha att göra med att han inte höll igen, trots nya förutsättningar med annorlunda banstruktur och spektakulära hopp.

– Nej, det var bara att ge full gas och ut och ge järnet.

Hur ser du på fortsättningen efter den här starten?

– Jag siktar på pallen i varje race, vi ska vara med och slåss om totalsegern i klassen.

Resterande deltävlingar, NRX 2021

Deltävling 2, 2–3 oktober: ERX Motor Park, Minneapolis, Minnesota

Deltävling 3, 13–14 november: Wild Horse pass Motorsports Park, Phoenix, Arizona

Deltävling 4, 20–21 november: Glen Helen Raceway, södra Kalifornien

Deltävling 5, 4–5 december: The Firm, norra Florida

Powered by Labrador CMS