Det blir skyttefest i dagarna fyra när SM/JSM i gevärsskytte avgörs vid Stockkumla skyttecenter utanför Västerås med start på torsdag. Foto: Filip Andersson

Laddat för skyttefest på Stockkumla

SM-guld och landslagsplatser. Västeråsskyttarna har haft en strålande sommar hittills. Nu får de chansen att visa upp sig på hemmaplan när gevärs-SM avgörs på Stockkumla skyttecenter utanför Västerås med start på torsdag.

Publicerad

Det har varit en händelserik och framgångsrik sommar så här långt för skyttarna från de två Västeråsklubbarna Björksta Ungdomsskytteförening och Västerås Frivilliga Skarpskytteförening.

I slutet på juni lyckades Björkstas Agnes Svedberg och Västerås Kevin Arnmark skjuta sig in i landslaget i korthållsgevär via en uttagningstävling i Jönköping.

Årets uttagning hade ett större deltagarantal än tidigare år, där de 18 bästa skyttarna i olika klasser blev uttagna till laget.

För Arnmark blir detta första gången som han skjuter för landslaget, och han är dessutom den enda debutanten i truppen.

– Det känns kul att vara med. Det har gått bra på sista tiden och det verkar vara ett skönt gäng som åker iväg tillsammans, säger Västeråsskytten.

Det blev dock ett drama innan Kevin Arnmark säkrat den blågula platsen. Efter sista skottet i finalen var det tre skyttar som låg på samma poäng, och särskjutning mellan dessa tre skulle avgöra det slutgiltiga resultatet.

– Jag sköt en 9,3:a och det gjorde att min totalpoäng räckte för att ta mig med i laget, berättar han.

För Agnes Svedberg, som varit med i landslaget tidigare, säkrades platsen utan samma dramatik.

Nu gäller fortsatt träning för duon inför den 18 augusti då landskampen mot Danmark avgörs i Ystad.

Båda skyttarna finns med vid helgens SM på hemmaplan.

– Det blir en bra genomkörare inför landskampen, säger Agnes Svedberg.

Hon har även hunnit med att vinna lag-SM-guld i korthåll i par med systern Malin Svedberg i Ramsele för två veckor sedan. I samma tävling tog Västeråsskytten Filip Andersson guld individuellt.

När nu SM/JSM i gevär avgörs vid Stockkumla skyttecenter utanför Västerås 25–28 juli handlar det om de internationella tävlingsprogrammen på 50 meter, grenar som avgörs på EM, VM och OS.

SM-dagarna inleds torsdag och fredag med juniorerna, där tjejer och killar gör upp i dels helmatchen över 3x40 skott, dels i grenen 60 skott liggande.

Här finns Björkstas Malin Svedberg med som enda lokala representant (hon tävlar även på seniorsidan).

Lördagen är den deltagarmässigt största dagen med ungefär 100 skyttar och då handlar det om SM i Jonas Edmans (OS-guld 2000) gamla paradgren 60 skott liggande.

Söndagen avslutar med seniorernas SM i 3x40 skott, den disciplin som även finns med på OS-programmet i Tokyo 2020.

På seniorsidan finns det flera lokala hemmahopp. Förutom redan nämnda landslagsskyttarna Agnes Svedberg och Kevin Arnmark samt svenska mästaren Filip Andersson finns även Björkstas Håkan Persson med i startlistan samt ett helt koppel Wässman i form av Henrik, Oscar, Ragnar och Ludwig.

– Ludwig har en bra chans att nå final, framförallt i 3x40, siar Agnes Svedberg.

Tävlingarna går att följa via www.skyttesport.net.

Landslagsskyttar. Agnes Svedberg, Björksta och Kevin Arnmark, Västerås, kvalificerade sig via en uttagningstävling till landskampen mot Danmark i mitten av augusti i Ystad. Till helgen finns de med på SM på hemmaplan. Foto: Filip Andersson
Filip Andersson från Västerås Frivilliga Skarpskytteförening tog ett individuellt guld vid korthålls-SM i Ramsele för två veckor sedan. Nu finns chansen att få briljera på hemmaplan, Foto: Olof Johansson
Powered by Labrador CMS