Det blir ingen Mälarenergi Cup anno 2020. Västerås Innebandy har tvingats ställa in på grund av coronasmittan. ”Det känns bara tomt”, säger klubbens ordförande Peter Hofer. Foto: Jonas Edberg

Innebandyfesten inställd: ”En stor tomhet”

Här kommer ännu ett hårt slag för Västerås föreningsliv. Den stora innebandyfesten Mälarenergi cup i Västerås ställs in. – Det är bara en stor tomhet just nu, säger Peter Hofer, ordförande i arrangörsklubben Västerås Innebandy.

Publicerad

Det känns som att det vi byggt upp har rasat ihop och blåst bort

I förra veckan tvingades VästeråsIrsta lämna beskedet till alla tusentals handbollsungdomar att Irstablixten inte blir av 2020. Detta kombinerat med uteblivet slutspel för elitdamerna gör att den sammanlagda ekonomiska smällen blir mycket kännbar för VI.

Nu kommer nästa käftsmäll för en annan av Västerås stora föreningar med bred verksamhet som även är starkt förknippad med en landsomfattande ungdomsturnering.

Det är Västerås Innebandy som nu har tvingats fatta det i dessa tider närmast givna, men inte desto mindre jobbiga, beslutet att ställa in årets upplaga av Mälarenergi Cup som skulle ha spelats 17–19 april och lockat närmare 300 lag.

– Det känns som att det vi byggt upp har rasat ihop och blåst bort. Det känns tufft, det är inget snack om saken, säger Peter Hofer.

Han berättar att föreningen just var på väg tillbaka från ett ekonomiskt tufft fjolår med ett underskott på en halv miljon kronor.

– Vi har redan gjort rejäla åtstramningar för våra representationslag på dam- och herrsidan med bland annat materialfrågan och fått det att fungera bra. Det här året såg ut att gå mot ett positivt resultat.

Sedan kom coronasmittan och lamslog världen.

– Så är det ju, hela idrottsvärlden är satt på paus. Men det var nog inte många som trodde att vi skulle vara tvungna att dra i handbromsen så fort och i så pass många sporter. Det här är något som händer en gång under vår livstid.

För att strö ytterligare salt i såren hade Västerås Innebandy just till årets upplaga av Mälarenergi Cup gjort en extra stor satsning för att ytterligare spetsa till innehållet och höja statusen på cupen. Bland annat med hjälp av en i det närmaste heltidsanställd person.

– Det hade troligtvis blivit den bästa cupen någonsin. Jag lider med Jay McGregor som jobbat oavbrutet sedan förra sommaren och jag lider givetvis med alla andra i föreningen som jobbat hårt och alla lag och spelare. Det är bara en stor tomhet nu, ett vakuum.

Ni funderade aldrig på att skjuta fram cupen och hitta ett nytt speldatum?

– Jo, vi har vridit och vänt på alla möjligheter. Men skulle vi ha skjutit fram till i höst exempelvis blir det inte samma storlek på cupen, då det inte är samma förhållanden då som nu i april med hallar som ABB Arena Syd bland annat.

Hur kommer det här att påverka er som förening?

– Det kommer att bli ansträngande, det är inget snack om den saken. Vi har betydande kostnader för cupen. Men nu behöver vi några veckor på oss och räkna på allt och kontakta de anmälda lagen för att se hur vi tillsammans kan göra med anmälningsavgifterna. Vi känner att vi har ett moraliskt ställningstagande att ta där också.

I Västerås Innebandy, som i helgen dessutom fick beskedet att kvalet till Allsvenskan för både damlaget och herrlaget samt kval till Innebandyfesten för damjuniorerna ställdes in, står verksamheten just nu helt stilla. Föreningen har infört träningsförbud denna vecka för samtliga lag, allt ifrån innebandylekis till representationslagen.

– Det känns helt bisarrt egentligen. Men vi tog det beslutet för att visa solidaritet mot samhället i stort och dra vårt strå till stacken, det kändes ganska givet. Om man nu ska försöka hitta något positivt i allt detta är det allt stöd som kommer från alla håll. I kristider har människan en känsla att visa en stor empati. Det känns tryggt, säger Peter Hofer.

Västerås Innebandys ordförande Peter Hofer. Foto: VIB
Powered by Labrador CMS