Den 23 mars kunde VSK lyfta SM-bucklan för första gången på damsidan. Ikväll inleds resan mot ett nytt besök på Studenternas. Foto: Stefan Lindgren

Ikväll inleds resan mot en ny SM-final

En historisk trippel är förpassad till historieböckerna. Nu ser VSK:s bandydamer framåt – mot ett nytt besök på Studenternas. – Det har varit ett häftigt halvår. Men nu har vi njutit färdigt, säger VSK-tränaren Olle Wiberg inför kvällens Elitseriepremiär.

Publicerad

Det är klart att vi alla vill tillbaka och uppleva den dagen igen

AIK väntar i ABB Arena ikväll. För första gången glider VSK in på hemmaisen som regerande mästarinnor när damernas elitserie startar för Sportklubbens del.

– Nu är det en ny tävling, ett nytt guld att tävla om, säger Olle Wiberg.

Sedan den första, historiska SM-triumfen på Studenternas IP 23 mars har det grönvita mästarlaget även hunnit med att ta hem den första upplagan av Svenska cupen samt bli världens bästa bandylag efter triumfen i World Cup. En trippel som gett eko – och såklart respekt hos motståndarlagen.

– Jag hoppas att motståndarna går in fullt ut för att slå oss och ger oss en fajt. Vid drivs framåt av tufft motstånd.

Hur hanterar ni alla framgångar ni haft i år?

– Vi jobbar hårt för att tala om att vi har njutit färdigt nu. Det har varit ett härligt och häftigt halvår, men det är gårdagen. Nu ser vi framåt och vi har fortfarande mycket att jobba med, en lägstanivå att höja.

Vad tror du om årets Elitserie?

– Det kommer att bli tajtare. Vi måste vara ännu mer fokuserade.

Där borta i horisonten finns förstås drömmen om en ny finalmatch på Studenternas framåt vårkanten.

– Det är klart att vi alla vill tillbaka och uppleva den dagen igen. Och visst är det en målsättning, Men vi delar upp säsongen i tre delar, nu går vi in i den andra.

Wiberg gläds över den breda trupp på 21 spelare han har att tillgå.

– Inräknat med junior/utvecklings-laget har vi omkring 40 spelare, det är vi ganska ensamma om i Sverige tror jag.

Med det kapitalet är även ambitionen att utvecklas stark.

– Vi vill vara ledande inom dambandyn, både som lag med taktiskt mest kunniga spelare och dessutom spela en bandy som ger framgång och publiken vill se.

Ett tydligt tecken på det är förstärkningen av ledarteamet som nyligen blev klar. VSK-legendaren Mattias ”Sura” Larsson, med flera SM-guld i den grönvita dressen, ansluter som individuell teknisk tränare.

– En fantastisk möjlighet. Det är ju en av VSK-legendarerna från 90-talet och han har så mycket mer att bidra med än bara det tekniska. Det här har gått snabbt och det är nog inte mer än 14 dagar sedan vi började surra.

Olle Wiberg är också tydlig med att poängtera att "Sura” gör detta utan några krav.

– Det är ju bistra ekonomiska tider och det finns inga pengar inblandat. Han gör det här för att han brinner för det.

Känslan inför premiären ikväll?

– Den är bra. Jag tycker vi ligger där vi förväntar oss. Vi har tränat bra under några veckor, bra go efter den senaste tidernas turneringsframgångar. Nu nöter vi på rätt grejer som vi tror kommer att gynna oss längre fram.

Det blir en rivstart mot förra årets trea följt av Elitserietvåan Skutskär borta på lördag.

– Lika bra att lägga i full gas direkt, säger Olle Wiberg med ett flin.

Olle Wiberg går nu in på sin andra säsong som huvudtränare för VSK:s damlag. Foto: VSK
Powered by Labrador CMS