SM-VECKAN

”Stolthet och glädje”. Kristin Pleick och Maria Engelfeldt ser fram emot SM-veckan av flera anledningar.

Idrottscheferna: ”Fest, stolthet och glädje”

Förberedelserna har pågått i flera år. Nu är alla inblandade inne på upploppsrakan och kan snart skymta hur den där stora SM-festen växer fram därborta vid Mälarens strand och på andra platser i Västerås. ”Vilket skyltfönster vi får. Det blir både fest, glädje och stolthet”, säger Västerås stads idrottschef Maria Engelfeldt och RF-SISU Västmanlands distriktsidrottschef Kristin Pleick.

Publicerad Senast uppdaterad

Redan 2017 började Västerås, ihop med Köping, undersöka möjligheterna att få arrangera SM-veckan.

Då föll det på att simningen och friidrotten inte kunde hållas här.

Ny ansökan skickades in 2020 och då hade kriterierna gjorts om och chanserna hade ljusnat betydligt.

Och i oktober 2021 stod det klart att svensk idrotts största manifestation landar i Västerås för första gången.

– Det har varit en lång process, men det gör också att vi känner oss väldigt redo. Vi har en stark samverkan i staden, det funkar väldigt bra mellan alla aktörer (Västerås stad, RF-SISU Västmanland och Visit Västerås), säger Kristin Pleick och Maria Engelfeldt när vi träffas några veckor innan allt brakar loss.

Hur känns det nu när det närmar sig på allvar?

– Det är mycket småfix kvar såklart, men de stora frågorna är vi trygga med. Alla 66 sommarjobbare kommer nu att ansluta för att hjälpa till med alla förberedelser, stort som smått, säger Engelfeldt.

Här avgörs SM-veckan i Västerås.

Tillsammans med Västerås cityfestival som hålls parallellt under tre av de fem SM-dagarna blir detta den enskilt största händelsen i staden vid ett och samma tillfälle.

– Det finns inget jämförbart.

Vilken betydelse har det för staden och idrotten att få hit SM-veckan?

– Att lyfta upp idrotter som inte är så synliga för allmänheten annars och nu kommer ut till folket är viktigt. Att synliggöra de fina idrottsanläggningarna/områdena vi har med Tortuna Golfklubb, Klättercenter, Motorstadion, Rocklunda och framför allt Lögarängen. Vilket myller av olika idrotter det kommer att vara. Det blir magiskt!, säger Maria Engelfeldt.

Vi hoppas och tror att det kommer att ge ringar på vattnet, att det kommer att fortsätta komma större turneringar och tävlingar hit.

Kristin Pleick:

– Vi ser också den kompetensutveckling som många lokala föreningar får av att vara med och arrangera den här storleken av arrangemang. Vi hoppas och tror att det kommer att ge ringar på vattnet, att det kommer att fortsätta komma större turneringar och tävlingar hit. Och att arvet blir stort då vi hoppas att allmänheten ser en idrott här, provar den och kanske vill börja.

Chansen är stor då det kommer att finnas ett stort prova på-område på gräsytan vid kabelparken.

– Det blir ett av de största som SM-veckan har haft.

Prova på-aktiviteterna som de lokala idrottsföreningarna med sina förbund ligger bakom kompletteras med en mötesplats och scen utanför Mälarkrogen.

– Där kan besökarna lyssna på en föreläsare, titta på maskotrace, måla eller göra andra aktiviteter. Det är tänkt som en hubb att vara och hänga på mellan tävlingarna.

Där kommer även prisutdelningar och intervjuer att hållas.

– Det ska hända någonting hela tiden.

Vad ser ni mest fram emot under veckan?

– Festen och glädjen. Det blir ett tillfälle för den samlade idrotten att glänsa. Men också en stolthet för alla oss västeråsare att få chansen att lyfta fram hela Mälarstaden, avslutar Maria Engelfeldt och Kristin Pleick.

Powered by Labrador CMS