Skrev historia. Strömsholmshästen Mutadaffeq och jockeyn Niklas Lovén vann Svenskt Grand National.

Historisk hemmaseger i Grand National på Strömsholm: ”Största som hänt mig”

Strömsholmshästen Mutadaffeq skrev historia när Svenskt Grand National avgjordes i lördags vid Strömsholms slott. En seger som ägarfamiljen väntat i 50 år på.

Publicerad Senast uppdaterad

Det var en historisk och väldigt speciell dag för familjen Persson bakom Stall Stora Skuggan som äger Mutadaffeq.

Inför tusentals åskådare i strålande sol fick familjen som sedan 1973 envist strävat efter en seger i Grand National sin efterlängtade fullträff. De fick se stallets vita och vinröda hästägarfärger bäras först över mållinjen av den erfarna jockeyn Niklas Lovén, skriver Svensk Galopp i ett pressmeddelande.

Dennis Persson, stallets representant, sprudlade av glädje efter loppet.

– Det här har vi väntat på länge! Jag tror inte att någon annan har försökt så många gånger som vi har i dessa hästägarfärger, min far Tore före mig, så mina tankar går till honom och till min bror Dicke. Detta är det största som har hänt mig!, säger Dennis Persson till Svensk Galopp

Svenskt Grand National är inte bara Sveriges största steeplechaselöpning, utan även den mest krävande. Det är den mest prestigefyllda hinderlöpning man kan vinna i Skandinavien.

Dennis Persson har själv tränat vinnaren av loppet två gånger. Lights Out tog hem segern både 2008 och 2010 för ägarna Stall ATL. För tre år sedan överlämnade han tränarrollen till Karen Kuszli, som nu firar sin första Grand National-seger.

Mutadaffeq, tillsammans med tre andra hästar, tränas av Karen på familjen Perssons gård, som ligger bara ett stenkast från galoppbanan i Strömsholm.

Jockeyn Niklas Lovén var förstås jublande glad över att allt gick till plan.

– Jag har fått vänta i 13 år sedan förra GN-segern, så det var väldigt skönt att få till det idag. Loppet blev som jag hade hoppats, och jag hittade en fin position bakom ledarna. Mutadaffeq missade på något språng och snubblade, men redde ut det den här gången.

Jockeyn Niklas Lovén firar segern med ägarfamiljen.
Powered by Labrador CMS