Blågul som 53-åring. Joakim ”Jocke” Stål satsade allt på bowlingen – nu har han tagits ut i den svenska truppen till senior-EM i Danmark.

Han blir VSK:s förste landslagsman i bowling – uttagen till senior-EM

50 år fyllda bestämde sig västeråsaren Joakim Stål för en helhjärtad satsning på bowlingen. Hur högt kunde han nå? Hela vägen till landslaget skulle det visa sig. ”Det trodde jag väl inte riktigt”, säger VSK:s första blågula bowlingspelare inför senior-EM i Danmark.

Publicerad Senast uppdaterad

När European Senior Championship inleds i danska Ålborg och Lövvang Bowling Centre den 27 januari är det med en otippad spelare i den svenska landslagsdressen.

Joakim ”Jocke” Stål, 53 år, med klubbadress VSK Bowling.

– Jag har aldrig varit någon toppspelare. Var väl med på något läger som junior, men aldrig i närheten av något landslag. Det är faktiskt ganska häftigt och visar att man kan utvecklas oavsett hur gammal man är bara man vill, säger han när vi ses i samband med ett av otaliga träningspass på Bellevuestadion i Västerås.

Sedan krävs såklart att allt grundas med en viss dos av talang också.

Den finns där.

Liksom erfarenheten.

Historisk.

”Jocke” Stål har spelat bowling sedan han var tolv år. Över 40 år senare är han som allra bäst.

– Jag gjorde ett uppehåll på ungefär tio år när ungarna var små. Sen när jag tog upp det igen tänkte jag att jag skulle försöka bli så bra jag nånsin kan bli i bowling. Verkligen gå all in.

Han inledde sin satsning för ungefär två och ett halvt år sedan med att ta kontakt med Tomas Leandersson, en av Sveriges bästa bowlare genom tiderna.

– Jag tillbringade mycket tid med honom och lärde mig massor om teknik, material och teori kring banläsning med mera. Sen gick Tomas tyvärr bort i cancer i november 2021.

VSK-bowlaren fortsatte oförtrutet sin resa mot höjderna – den gick i stort sett genom hela Bowlingsverige.

– Jag åkte runt i olika hallar för att bli bättre och spelade många tävlingar. Under en period hade jag näst flest tävlingsserier av samtliga bowlare i Sverige. Det var många tävlingar i Stockholm, på Västmanlandstouren, Seniortouren …

Det sägs ju att vem som helst kan bli expert på vad som helst med 10 000 timmars övning. Har det handlat om 10 000 timmar för dig?

– Haha, nja inte riktigt. Men väldigt, väldigt många timmar har det blivit. Jag har tränat målmedvetet.

Dessutom började han under den här tiden att spela för Elitserieklubben Ludvika BK.

– Där blev det långa resor från Boden i norr till Malmö i söder.

Det blev inte för mycket av det goda?

– Jo, det lite för mycket. Det gäller att få kvalitet i det också.

När VSK Bowling gick upp i Mellanallsvenskan igen beslutade sig Jocke Stål i höstas för att ansluta till moderklubben igen.

Väldigt, väldigt många timmar har det blivit. Jag har tränat målmedvetet.

– Ja, då var det läge att gå tillbaka till Grönvitt igen. Dels för kortare resor med laget, dels för att kunna träna mer vettigt på hemmaplan.

I och med det fick skulle klubben också få sin första landslagsman genom tiderna.

För när förbundskaptenen Peter ”Peppe” Engström presenterade senior-EM-truppen var Jocke Stål en av de fyra i herrlaget.

Hade du det på känn?

– Nej, det trodde jag väl inte riktigt. Jag blev klart överraskad även om jag visste att jag hade presterat bra. Sverige är ju näst bästa bowlingnationen i hela världen efter USA. Vi är otroligt duktiga och det finns hur många bra spelare som helst. Men jag blev glad naturligtvis.

Och han åker inte till den intensiva EM-turneringen över tio dagar med flera grenar för att se och lära.

– Det är medalj som gäller. I fyrmanna kanske det är störst chans. Sverige brukar alltid vara med högt upp.

Det svenska laget innehåller meriter och erfarenhet i massor, bland annat finns där regerande seniorvärldsmästaren Martin Paulsson och rutinerade Stefan Yngström från Enköping.

Det tävlas även individuellt och i tvåmannalag.– Det är ganska kort distans med endast sex serier så det blir lite cupartat. Så det gäller att ha bra dagar.

Laddad?

– Ja, det ska bli kul och jag känner mig trygg i mitt spel. Det viktiga blir väl att hålla sig lugn och inte vara för taggad!

Det kommer ett senior-VM också senare i år – i spelstaden Las Vegas.

– Dit vill man ju också såklart.

Avslutar grönvitts blågula EM-hopp.

Powered by Labrador CMS