Guldhjältarna. VSK började med att fira det andra raka SM-guldet som sig bör på podiet på Studenternas. Sedan var det guldbankett på Västerås Officersmäss och vidare ut i Västeråsnatten. Tränaren Olle Wiberg fick smaka på guldmedaljen för andra gången. Foto: SVT/Privat

Guldtränaren: "En osannolik avslutning”

Det blev en festlig och guldskimrande lördagskväll och natt i Västerås. I dag vaknade VSK:s guldhjältar upp som svenska mästare efter ett sanslöst drama. – Vi fick en utdelning som man aldrig trodde skulle gå, säger VSK-tränaren Olle Wiberg till Västerås Tidning dagen efter SM-bragden.

Publicerad

Vi känner att det är många som tagit dambandyn till sina hjärtan och allt fler som bryr sig. Det ska man vara stolt och glad över både som spelare och ledare i VSK

Det har gått lite drygt ett dygn sedan den galna vändningen på Studenternas.

Med fyra minuter kvar av ordinarie matchtid låg VSK under mot Skutskär i SM-finalen med 1–3.

Tio minuter senare vispade Charlotte Selbekk in 4–3 i den sjätte tilläggsminuten. Den osannolika vändningen och det andra raka SM-guldet var i hamn.

– Med desperation och Fru Fortuna kan man komma långt, säger Olle Wiberg med ett leende.

Och utvecklar:

– Visst, hade vi haft boxningsdomare som hade avgjort så hade vi ju inte vunnit på poäng. Skutskär var bättre än oss i stort sett hela matchen. Det är vår försvarslinje och en fantastisk Sara (Carlström) i mål som håller ihop det och gör att vi fortfarande är med i matchen.

– Men samtidigt är det inte bara tur. Vi hade pratat noga i de sista matchgenomgångarna om att kriga tills domaren blåser av och att aldrig vika ner oss. Det gjorde vi inte heller.

Strax innan Skutskärs 3–1-mål hade VSK-bänken lagt om strategin.

En skarp offensiv sattes in.

– Vi ville komma upp högt och mata på med bollar, sedan blev det alltmer desperat på slutet. Att det skulle ge utdelning med tre mål de sista minuterna trodde man kanske aldrig. Det är ju en osannolik avslutning på en SM-final. Helt sjukt.

Hur var känslan att spela inför tomma läktare annars?

– Det var ju speciellt. Men Joel (Engström, herrspelaren) och ”Lillis” hade ju fixat och smyckat ut läktarna med VSK-trägubbar och annat och från skogen hörde vi hejaropen från den lilla klacken som tagit sig dit. Det var helt fantastiskt!

På vägen hem från Uppsala tvingades guldbussen till ett oplanerat stopp utanför Enköping när kylaren gick sönder.

Det slutade med en spontan fest längs vägkanten och dans på en åker.

– Det var helt enkelt en sådan dag då allting hände, säger Olle Wiberg med ett garv.

När spelarbussen väl rullade in till Rocklunda på lördagseftermiddagen fortsatte fansens hyllningar.

– Det var jättehäftigt. Det var väl ett 100-tal som hade kommit ner och stod och sjöng och sköt fyrverkerier. Spelarna njöt verkligen av det.

– Vi känner att det är många som tagit dambandyn till sina hjärtan och allt fler som bryr sig. Det ska man vara stolt och glad över både som spelare och ledare i VSK, säger Wiberg.

I och med SM-guldet fullbordade VSK dessutom en historisk trippel den här säsongen med segrar även i Svenska cupen och World Cup.

– Vi har vunnit fem stora finaler på 18 månader, det är fantastiskt.

Och såklart värt att fira ordentligt.

För på lördagskvällen bar det sedan av ut till Västerås Officersmäss för en guldbankett.

– Det var några mycket trevliga timmar.

Olle Wiberg har ett år kvar på sitt tränarkontrakt.

– Det finns inget som tyder på att jag inte skulle fortsätta, säger den numera dubble guldtränaren.

Powered by Labrador CMS