Fyrverkeri för en mästare. Niclas Härdevik Norström har precis skurit mållinjen som SM-vinnare efter att ha vunnit även finalen i årets sista SM-deltävling i rallycross på Västerås Motorstadion. Foto: Jonas Bergkvist×1 / 6Visa bildtextBild 1 av 6

Fyrverkeri för en mästare – Härdevik Norström tog hem SM-guldet i Västerås

Väntan är över. På lördagseftermiddagen blev Kolbäckssonen Niclas Härdevik Norström äntligen bäst i Sverige i rallycross. Han blev det genom att vinna i stor stil på hemmabanan. – En helt obeskrivlig känsla, säger han jublande glad till Västerås Tidning direkt efter SM-guldet.

Publicerad

Väntan har varit lång. Niclas Härdevik Norström har tillhört Sverigetoppen i många år i rallycrossens Supernationella klass 2. I år gör han sin nionde säsong.

Två SM-brons har det blivit tidigare.

Men säsongen 2017 skulle visa sig bli den bästa i karriären.

40-åringen inledde med seger i Strängnäs, sedan har han hållit sig i toppen i varje tävling frånsett i Piteå där en trasig oljepump gav en nolla i protokollet.

– Det känns helt osannolikt att jag står här som vinnare nu efter det som hände i Piteå, säger Härdevik Norström.

Efter Piteå återstod bara två deltävlingar – Strängnäs och finalen i Västerås.

Men Härdevik Norström tog sig samman och upp i SM-ledning efter en stark insats i Strängnäs för två veckor sedan.

Och på lördagen – på den ”geografiska hemmabanan” Västerås – försvarade Kolbäckssonen sin topposition efter imponerande körning hela dagen och nådde den absoluta höjdpunkten i sin långa karriär.

Efter ett starkt kval hade Härdevik Norström guldläge redan inför semifinalen.

Han förvaltade det på bästa sätt. Vann sin semifinal i stor stil, och när värste konkurrenten Michael Olander, Team Westom Arvika, misslyckades så var saken klar: Niclas Härdevik Norström är svensk mästare i rallycross 2017 i Supernationella klass 2.

Glädjen var stor i depån efteråt och glädjetårarna flödade i samma takt som regnet tilltog runt banan. Alla ville krama om och gratulera guldkillen.

Men för att ytterligare understryka att guldet så gick MSK Hammaren-föraren någon halvtimme senare ut och vann även finalen. För säkerhets skull.

– Det är en helt obeskrivlig känsla, sa en rörd och jublande glad Niclas Härdevik Norström direkt efter finalheatet.

Guldet firas på lördagskvällen på plats på Västerås Motorstadion tillsammans med ett 70-tal inbjudna gäster. Det var planerat oavsett om det skulle bli guld eller inte idag, eftersom Niclas Härdevik Norström fyller år i början av nästa vecka.

– Jag hade fest här även efter finalen förra året för att fira att jag fyllde 40. Nu finns det annat att fira, sa han med ett garv.

För Kolbäckspolaren och klubbkompisen Fredrik "Fidde" Avelin blev lördagen inte lika succéartad i klass 1. Efter ett starkt kval hade han knappat in fyra av de fem poängen han låg bakom Piteås Linus Westman. Men efter att ha snurrat i finalen förstördes silverchansen. "Fidde" fick nu nöja sig med bronspengen under sin comebacksäsong efter att ha vunnit SM-guldet i samma klass 2015. Ändå en mycket stark prestation med tanke på att det är första säsongen i hans nybyggda Lexus IS200.

Powered by Labrador CMS