Benjamin Hjort, som spelar för Frösåker, vann Polish Masters efter en mycket stark avslutning. ”Det är många delar som klaffar samtidigt”, säger 26-åringen efter sitt livs triumf.

Frösåkergolfarens största seger: ”En fantastisk känsla”

Han fick sin första golfklubba i doppresent av mostern och förre världsspelaren Mimmi Hjort. Nu spelar han sitt livs golf och har nått sin största framgång hittills i karriären. ”Det är en fantastisk känsla att få stå där högst upp”, säger Frösåkerspelaren Benjamin Hjort efter segern på Nordic Golf League.

Publicerad Senast uppdaterad

Född och uppvuxen i Malung började Benjamin Hjort på golfgymnasiet i Helsingborg.

Där träffade han flickvännen Hanna från Västerås.

Efter några collegeår i USA bestämde sig paret för att ha Västerås som bas.

Björn Hellgren, en av Hjorts klubbkompisar i Frösåker, och som just gjort en av sina bästa insatser på Asientouren med en delad åttondeplats i Saudi Open.

– Det kändes som ett bra ställe att utgå ifrån inför alla resor i samband med golfen. Västerås ligger bra till på alla sätt, säger Benjamin Hjort.

Nu har han varit västeråsare sedan 2021.

Och medlem i Frösåker Golf & Country Club – en inte minst lika viktig förändring i hans golfliv.

För där finns bland andra profilerna och erfarna proffsspelarna Magnus Carlsson, Björn Hellgren och Adam Andersson. Alla har de bidragit med tips, råd och som träningskompisar.

– Du måste verkligen skriva hur grymma dom har varit på att ta in mig i gänget. Jag är yngst av oss och de hade lika gärna kunnat tänka ”vad är det för skitunge som flyttat hit och spelar på vår bana”, haha. Men de har verkligen varit hur sjyssta som helst.

Sjyssta veckor på golfbanan har Benjamin Hjort också haft den senaste tiden – minst sagt.

26-åringen (27 i maj) spelar sitt livs golf för tillfället.

På Sand Valley Golf Resort i Polen strax sydost om Gdansk, kom den efterlängtade triumfen på Nordic Golf League där han nu gör sin tredje säsong.

Med sina 15 under par stod han efter 54 spelade hål som segrare med två slag, närmast före dansken Simon Bukrinsky.

Efter att ha avslutat med en imponerande bogeyfri runda på sju under par när det gällde som mest.

– Inte mycket att klaga på, säger Hjort när vi får tag på honom på hotellrummet i Polen, och fortsätter:

– Nej, men det är en fantastisk känsla så klart. Jäkligt kul att få stå högst upp.

”Närspelet och puttningen, de sticker ut och har alltid varit en styrka i mitt spel”.

Förklaringen till att segern kom nu?

– Det är svårt att peka på något enskilt, det är så många delar som ska klaffa samtidigt. Nu gjorde det det, säger västeråsaren som sedan tidigare har ett förlorat särspel som bästa notering för två år sedan.

Men han har känt att spelet funnits där.

– Jag har spelat lite bättre hela tiden – kanske inte nära att vinna, men spelat väldigt stabilt i många tävlingar. Det blir en trygghet när de ”dåliga” rundorna inte är så dåliga längre.

Vad betyder segern?

– Den betyder hur mycket som helst. Att jag äntligen tagit det där steget. Det blir en mental barriär man besegrar, visat för sig själv att man kan. Nu blir det förhoppningsvis betydligt enklare när jag är i den situationen nästa gång, hur man hanterar allt.

– Sen betyder det en hel del med rankingen – helt plötsligt ligger jag väldigt bra till.

Ja, han tog ett skutt upp till en sjundeplats på Nordic Golf Leagues Order of merit där de fem främsta när säsongen summeras har spelat till sig ett kort på Challengetouren nästa säsong, touren under Europatouren (numera DP World Tour).

– Det är absolut målet med säsongen att vara topp 5.

Han visade i tävlingen kort därefter på samma bana att segern inte var någon tillfällighet med att bli fin sjua.

Det har varit en jäkla trygghet att ha en släkting som varit så pass framgångsrik och bolla idéer och annat med. Jag har Mimmi att tacka för mycket

– Jag är nästan mer imponerad över den insatsen på ett sätt. Jag var väldigt dränerad på energi efter segern – att jag skulle lyckas bli sjua då bara dagarna efter trodde jag inte. Det känns jäkligt bra just, bara att rida på vågen. Det kommer att vara stenhårt fokus och stenhårt jobb för att greja en CT-kategori nu.

Vilka skulle du säga är dina styrkor som golfspelare?

– Närspelet och puttningen, de sticker ut och har alltid varit en styrka i mitt spel. Jag har behövt jobba mycket på svingen och det långa spelet, sakta men säkert sker förbättringar.

Och så var det detta med mostern och tidigare världsspelaren Mimmi Hjort. Med bland mycket annat tre segrar på LPGA-touren och en Solheim Cup-triumf med Europalaget på cv:et.

Var det hon som fick in dig på golfen?

– Ja, till 100 procent. Hon har gjort att golf alltid varit en stor del av vår familj och släkt. Jag fick faktiskt en liten golfklubba av Mimmi redan i doppresent.

– Det har varit en jäkla trygghet att ha en släkting som varit så pass framgångsrik och bolla idéer och annat med. Jag har Mimmi att tacka för mycket.

En annan spelare som Benjamin Hjort hämtar inspiration ifrån är den svenska världssensationen och Masterstvåan Ludvig Åberg.

De gick ett år tillsammans på golfgymnasiet i Helsingborg.

– Ludvig är två år yngre. Men vi spelade mycket ihop. Allt kommer så mycket närmare på något sätt, att allt faktiskt är möjligt, avslutar Frösåkerspelaren.

Powered by Labrador CMS