Vill få fram flera stjärnor. För tillfället är Malin Marmbrandt och Sofi Flink relativt ensamma representanter från Västerås friidrottsklubb i Sverigeeliten och i landslagssammanhang. Nu inleder Västeråsklubben en satsning för att på sikt få fram fler på elitnivå och närma sig Sverigetoppen som klubb. Foto: Jonas Bergkvist

Friidrottsklubben siktar mot Sverigetoppen igen

Bredden finns redan. Nu ska även toppen bli bredare – bland annat med hjälp av en heltidsanställd huvudtränare. Västerås friidrottsklubb, VFK, gör en nysatsning med målet att bli en av de stora inom svensk friidrott igen. – Det känns väldigt spännande, säger ordförande Patrizia Strandman.

Publicerad

En gång i tiden var vi bland de främsta klubbarna, det har vi tappat om man tittar på SM-poängen. Nu vill vi hämta hem det igen och bli en av de bästa klubbarna resultatmässigt i Sverige igen.

VFK är en jätte i idrotts-Västerås med sina 1 300 medlemmar och 175 ungdomstränare/ledare.

Den bredden placerar klubben på absolut toppnivå även i Sverige och framgångarna på ungdoms- och juniorsidan är av toppsnitt.

Men sedan smalnar det av.

Vid senaste SM-tävlingarna i Eskilstuna i somras kom nio VFK-are till start och tog tillsammans tre medaljer.

– Det är för få. Vi vill kunna få fram betydligt fler, säger Patrizia Strandman.

Nu står klubben inför ett lyxproblem – som också är den stora upprinnelsen till den nysatsning som nu görs.

De stora kullarna som kommer underifrån.

– 02–03-kullen var dubbelt så stor som den innan, och nu kommer även 04–05:orna upp mot SM-ålder och är i sin tur dubbelt så många. Vi måste då hitta ett nytt sätt hur vi bäst stöttar och attraherar alla våra elitaktiva och våra tränare så att vi klarar den här övergången upp i SM-åldern, säger Patrizia Strandman.

Hon hymlar inte med att klubben vill sätta avtryck i Sverigetoppen och återerövra platsen som en av de stora friidrottsklubbarna i Sverige.

– En gång i tiden var vi bland de främsta klubbarna, det har vi tappat om man tittar på SM-poängen. Nu vill vi hämta hem det igen och bli en av de bästa klubbarna resultatmässigt i Sverige igen.

För att nå dit, menar Strandman, är det nödvändigt för klubben att göra en stor satsning på det idrottsliga och bygga från grunden.

Kort efter hon tillträdde som ordförande våren 2017 satte sig styrelsen ner och satte upp tre tidsbundna och konkreta mål för hur klubbens framtid ska se ut:

– Kansli 2018 – klubben ska ha ett kansli som matchar framtidens behov,

– 2021 – då ska klubben ha säkrat sina arenor,

– 2022 – ska klubben ha en elit och inte bara en stor bredd.

Vad gäller kansliet är flera pusselbitar redan lagda. Mångårige klubbdirektören Per Tunander går i pension i början av 2019. Hans efterträdare är redan utsedd, ur-VFK-aren Henrik Astfors tillträder sin nya tjänst som kanslichef 1 december.

Arenafrågan fick klubben klartecken för redan i slutet av 2017 då kommunfullmäktige beslutade att budgetera för en ny utomhusarena för friidrott i Västerås till 2021.

Det stora jobbet nu för att komma igång så snabbt som möjligt är att hitta en heltidsanställd huvudtränare.

– Det behövs någon som har en bredd inom så många av friidrottens alla grenar som möjligt och som kan stötta och utveckla både ledare och aktiva med kunskap.

– Inom de första tre månaderna av 2019 så hoppas vi ha det klart, säger Strandman, som är laddad inför vad som komma skall:

– Det känns jättekul och spännande med den här satsningen vi nu gör.

I mars står VFK som arrangör för inomhus-USM i Westinghouse Arena.

– Det blir en rivstart för vår nya kanslichef, säger Patrizia Strandman med ett leende.

Och ett första steg på vägen mot något större för flera av de unga talangerna som ska lyfta klubben mot Sverigetoppen de närmaste åren.

Ser ljust på framtiden. Patrizia Strandman, ordförande Västerås friidrottsklubb. Foto: Jonas Edberg

Några kommande VFK-evenemang under 2019

19–20 januari: Inlagda gurkspelen (genrep IUSM)

9–10 mars: IUSM (födda 03/-04)

11 maj: Stadsloppet (preliminärt datum)

3 juni: Vårruset

3-4 augusti: Westinghouse Gurkspel

26 augusti: Blodomloppet

September: Svealandsmästerskapen

Powered by Labrador CMS