Division 1 nästa! Här är IFK Västerås-laget som grejade avancemanget till fotbollens division 1 och möten med BK30 nästa säsong. Foto: Lilian Grankull

Division 1 – här kommer IFK Västerås

BK30 får lokalt sällskap i damernas divison 1 i fotboll nästa säsong. IFK Västerås tog i helgen klivet upp efter en storseger i sista omgången. – Spelarna har varit grymma, alla har levererat och presterat hela säsongen, säger en stolt tränare Kristian Mangs.

Publicerad

IFK Västerås har varit och nosat på ettan de senaste säsongerna med en allt prydligare placeringsrad som femma, fyra, trea.

I lördags togs så det sista klivet till plats nummer två i division 2-serien, vilket räckte för avancemang uppåt i seriesystemet.

Detta tack vare en övertygande 4–0-seger mot Värmbol på Backavallen i Katrineholm i epilogen.

– De stretade emot i första halvlek, sedan var det inget snack. Vi var helt inställda på att vinna den här sista matchen och steget upp, säger Kristian Mangs.

Hur känns det så här ett par dagar efter avancemanget?

– Det är en skön känsla. Framför allt med tanke på tjejernas prestation under säsongen. Vi har haft en tunn trupp, vilket har ställt stora krav på varenda spelare att leverera och prestera. Det har de verkligen gjort till max – de är grymma, berömmer Mangs.

Han berättar att klubbens målsättning var att äntligen ta steget upp i ettan.

– Det var det som sas när jag klev in som tränare inför den här säsongen. Det har handlat om att snäppa upp verksamheten lite grann och jobba lite mer seriöst. Mer planerat och bestämt. Det har verkligen gjorts.

Så IFK Västerås är redo för division 1?

– Det tycker jag. Det är klart att det fortfarande finns en del att jobba med organisatoriskt runt laget och föreningen. Men det känns som att vi är på rätt väg.

Mangs tror att den trupp han förfogat i år gott och väl skulle klara sig även en division högre upp, men att det nu jobbas på att få in ett antal spelare.

– Vi behöver spetsa till det lite, vi har ambitionen att etablera oss i ettan och så småningom sikta ännu högre.

Nästa säsong får ni möta lokalkollegan BK30 (som blev fin fyra i årets div 1 norra Svealand). Finns det plats för två Västeråslag i division 1?

– Ja, tydligen (haha). Jo, men det tror jag absolut. På sikt ska väl Västerås egentligen ha ett lag en serie högre upp också. Vi är beredda att ta den kampen!

Redan på torsdag ges ett första besked om vart lagen står styrkemässigt när BK och IFK möts i finalen av TV021 Cup på Solid park.

– Det blir lite intressant. Jag tror inte att det ska vara några problem att ladda om och motivera oss, säger Kristian Mangs.

Segern efter avancemanget firas som sig bör. Foto: Lilian Grankull
Powered by Labrador CMS