SM-VECKAN

Förra sommaren arrangerande Västerås Volleybollklubb en deltävling på den svenska elittouren, Swedish Beach Tour, på Lögastrand. Nu är det dags för SM på samma plats.

Beachvolley. Historiskt klubblags-SM: ”Stolta”

Västerås Volleybollklubb är lokal arrangör när klubblags-SM i beachvolley avgörs under SM-veckan.

Publicerad

– Vi är väldigt glada, stolta och tacksamma över möjligheten att arrangera Klubblags-SM i beachvolley, i samband med SM-veckan i Västerås. Att arrangera Klubblags-SM innebär inte bara att vi ska kora mästarklubbar utan bidrar även till glädje, gemenskap och ökad aktivitet och uppmärksamhet. Vi ser fram emot att få inspirera, lära och skapa mer intresse för vår sport, säger Cassandra Arntsen, som är lokal projektledare.

Beachvolley

Lokal förening: Västerås VVK

Var: Lögastrand

När: 28 juni 9.00–18.15. 29 juni 8.00–19.15, 30 juni 9.00-15.00

Om: Ett klubblag består av fyra spelare. Inom klubblaget formeras i sin tur två ”vanliga” beachvolleylag med två spelare i varje. 

Upplägget känns till viss del igen från andra sammanhang, så som det europeiska OS-kvalet. Varje klubbmatch mellan två föreningar avgörs i ett ”bäst av tre-format” efter följande modell:

Match 1: Förening A mönstrar sitt högre rankade lag mot Förening B:s lägre rankade lag. 

Match 2: Förening A mönstrar sitt lägre rankade lag mot Förening B:s högre rankade lag. 

Match 3 (om ställning 1–1 i matcher): ”Golden set” – en tredje och direkt avgörande match som avgörs i ett enda set till 15 poäng, där föreningarna får ställa upp med vilka spelare de vill bland de som ingår i klubblaget.

I beachvolley är det två spelare per lag istället för sex, samtidigt som planen är något mindre. En annan stor skillnad är att beachvolley spelas på sand och oftast utomhus, medan volleyboll spelas inomhus på sportgolv.

– Väder och vind påverkar både spelet och spelarna i beachvolley, som kan behöva anpassa taktik och spelidé utifrån vilka förhållanden som råder. Det är en ingrediens som gör sporten dynamisk.

Är det första gången ni arrangerar ett mästerskap av denna kaliber?

– Ja, det skulle jag vilja påstå. Vi arrangerade en deltävling på den svenska elittouren, Swedish Beach Tour, förra sommaren, men det här är ytterligare ett snäpp upp i nivå. Vi växlar upp och kommer vässa våra färdigheter ytterligare för att skapa ett fantastiskt arrangemang när SM-veckan gör sitt första stopp i staden.

Hon fortsätter:

– Klubblags-SM har aldrig tidigare arrangerats vilket gör mästerskapet historiskt. Det är ärofyllt och inspirerande att få vara med och forma den nya tävlingsformen. Man märker på spelare och klubbar hur mycket prestige mästerskapet är laddat med. Alla vill verkligen bli de första att koras till klubblagsmästare.

Hur stort är det att SM-veckan hålls i Västerås för första gången?

– Att SM-veckan hålls i Västerås är inte bara historiskt, det skapar möjligheter för föreningar att växa, nya affärsrelationer skapas, intresse för sport blomstrar och vi tillsammans skapar nya förutsättningar för ökad rörelseglädje i staden. Det känns som att vi alla kommer samman i vår gemensamma strävan efter att göra något riktigt bra av det här.

Drygt 60 personer från klubben kommer att möjliggöra arrangemanget.

– Våra funktionärer från Västerås VK kommer agera bollrullare, publikvärdar, sekretariat, speaker och mycket mer.

– Ett arrangemang i den här omfattningen kräver planering, struktur och förberedelser in i minsta detalj, något som beachvolleysektionens projektgrupp har arbetat aktivt med under det senaste året. Jag vill passa på att hylla min projektgrupp innefattande Lisa, Susanne och Emmie för arbetet de lägger ner för att möjliggöra de här dagarna.

Powered by Labrador CMS