IFK Västerås Alice Berntsson är med i den svenska trupp som deltar i den första VM-upplagan i blindfotboll för damer.

19-åriga Alice från Västerås spelar historiens första VM i blindfotboll för damer: ”Känns stort”

Nästa lördag sätter sig Alice Berntsson på flyget med destination Birmingham, England. När hon landar är det för att skriva parasporthistoria tillsammans med det svenska damlandslaget i blindfotboll, 5-a-side. ”Det känns stort”, säger IFK Västerås 19-åring.

Publicerad Senast uppdaterad

5-a-side för personer med synnedsättning är en relativt ny parasport i Sverige. Men växande. 

För ett par år sedan var det bara Mälarhöjdens IK i Stockholm som erbjöd 5-a-side, men tack vare deras engagerande tränare Mark Blake och stöd från Arvsfonden har sporten nu etablerat sig på flera orter i Sverige.

– Den har växt ganska fort under de senaste åren, säger Alice Berntsson när vi träffas på Rocklunda i plåthallen där hon till vardags tränar med IFK Västerås.

Klubben har sedan en tid dragit igång en satsning på 5-a-side och stod bland annat förra hösten som värd för det första riksmästerskapet.

Alice Berntsson vill vara en förebild för att locka fler ungdomar till sporten.

Alice fick kontakt med sporten för några år sedan och har fungerat som både spelare och ledare i IFK Västerås sedan starten.

Berätta om hur 5-a-side spelas. 

– Planen har en sarg, bollen låter och alla spelare bär ögonbindel förutom målvakten som är seende. Det här med att spela på exakt lika villkor var något helt nytt för mig. Jag har ofta idrottat med seende och det har gått ganska bra, men genom parasporten kunde jag nå ännu längre, säger Alice som ser omkring fem procent.

Nu är det snart dags för den första VM-turneringen för damer (herrarna har spelat VM tidigare). Premiärupplagan av IBSA World Games 2023 i Storbritanniens näst största stad Birmingham innehåller åtta nationer fördelat på två grupper. 

– Det ska bli väldigt kul. Det känns stort i sig att det är det första dam-VM:et. Kul att möta andra länder och få vara med om ett stort mästerskap, säger VM-resenären från Västerås.

Jag drivs av att motivera och inspirera barn och unga med synnedsättning till att idrotta och ta del av den glädje och gemenskap idrotten ger

I gruppen väntar i tur och ordning Marocko (14 augusti), Japan (15 augusti) och avslutningsvis hemmanationen England den 17 augusti för det svenska laget som består av sju utespelare och två målvakter samt ledare. 

– Det är verkligen bra spridning i världen på motståndet. Det ska bli spännande att mäta sina krafter med andra. 

IFK-aren har en offensiv roll i det svenska laget. 

– Vi ställer upp likt en pyramid och jag är på toppen. Det kommer att bli mycket spring upp och ner på planen för mig, men det ska nog gå bra.

Alice Berntsson vill fungera som en förebild för att locka fler till sporten, främst yngre.

– Jag drivs av att motivera och inspirera barn och unga med synnedsättning till att idrotta och ta del av den glädje och gemenskap idrotten ger. Min ambition med mitt ledarskap och mitt egna idrottande är förutom att nå resultat och framgång också att stå som förebild, helt enkelt få folk att våga.

Några år framåt finns en annan ambition och dröm – Paralympics.

– 5-a-side är en Paralympics gren på herrsidan och vår målsättning är att damerna ska få göra debut 2028.

Historiens första VM är en bra bit på den vägen. 

Alice Berntsson är spjutspetsen i den svenska uppställningen på VM. ”Jag har ett ganska bra skott”, säger hon.
Powered by Labrador CMS