Guld-Flink. Hallstatjejen Sofi Flink upplever sin bästa säsong på flera år med bland annat en finalplats på EM i Berlin för två veckor sedan. Hon var storfavorit att vinna damernas spjuttävling på SM i Eskilstuna ikväll – och hon infriade alla högt ställda förväntningar efter ett mäktigt avslutningskast. Foto: Jonas Bergkvist/Arkiv

Sofi Flink försvarade sitt SM-guld efter mäktig avslutning

UPPDATERAD. Västerås friidrottsklubb fick en riktig guldstart när SM inleddes i Eskilstuna. Spjutesset Sofi Flink vann på fredagskvällen i stor stil och försvarade därmed sin titel från förra året. Västerås friidrottsklubb har med sina nio deltagare på plats flera medaljchanser under helgen.

Publicerad

Bara två veckor efter EM är det dags för nästa stora friidrottsfest.

Gott om blågula EM-deltagare på plats på Ekängens IP under helgen.

En av dem är Hallstahammars spjutess Sofi Flink, boendes i Västerås.

– Vi hoppas få inleda med ett guld redan ikväll, sa Västerås friidrottsklubbs sportchef Peter Holmroos inför tävlingarna.

Så blev det också. 23-åriga Sofi Flink är den här säsongen tillbaka på allvar på den internationella scenen efter flera skadefyllda år och har för första gången på fem år kastat över 60 meter igen.

I Berlin för två veckor sedan kastade hon sig fram till en EM-final (tia till slut) efter ett kast på 59,58 m.

Nu vann hon SM-tävlingen efter ett mäktigt avslutande kast inte alls långt ifrån EM-noteringen.

Med 58,88 vann Hallstatjejen med över fem meter.

Expertkommentatorn Kajsa Bergqvist öste beröm över Flink under SVT:s sändning.

– Vilken avslutning hon gör. Hon är verkligen tillbaka i år. Förhoppningsvis också snart tillbaka på den fantastiska nivå hon hade som junior. Väldigt roligt att se Flink kasta så här bra igen, sa Bergqvist.

Och inte minst – en kaxig hälsning till finskorna inför nästa helgs finnkamp i Tammerfors.

Det här var Sofi Flinks fjärde SM-guld i karriären. De övriga tog hon 2012, 2013 och 2017. Hon är fortfarande innehavare av det svenska rekordet på 61,96 meter från Moskva-VM 2013.

Västeråsklubbens andra stora medaljhopp på SM är Malin Marmbrandt. Hon missade snöpligt EM-kvalgränsen i längdhopp – men är nu revanschsugen och har medalj som målsättning.

– Malin har hoppat bra hela säsongen och ska absolut kunna ta medalj, säger Holmroos.

Tanken var att Marmbrandt som brukligt skulle dubblera och även hoppa tresteg, men en besvärande fot sätter stopp för det och all fokus läggs på längden.

En VFK-joker under helgen är Efrem Brhane. Han dubblerar med 3000 m hinder och 5 000 m.

– Han gör sin första start någonsin på 3000 hinder, men vi vet hur snabbt han kan springa och det är inte alls omöjligt att det blir en strid om bronset, siar Holmroos.

SM fungerar som grund för uttagningen till Finnkampen i Tammerfors nästa helg dit Västerås Friidrottsklubb hoppas få både Flink och Marmbrandt.

Men truppen till ungdomskampen presenterades redan i veckan – och innehåller två Västeråsfriidrottare.

– Både Elsa Wallenius och Jennifer Andersson kommer att tävla för Sverige, det är glädjande, säger Peter Holmroos.

Medeldistanslöparen Wallenius fanns med redan i fjol och slog då landskamsprekord när hon vann 1 500 hinder. I somras tog hon tre medaljer på JSM – bland annat guld på 3000 m, vilket också är distansen hon ska representera Sverige på under Ungdomsfinnkampen nästa helg.

Jennifer Andersson tog, kanske lite mer överraskande,JSM-guld i F17 slägga. Det tog henne hela vägen till den prestigefyllda kampen mot Finland.

17-åringen Elsa Wallenius tävlar på stora SM i helgen och är uttagen till ungdomsfinnkampen nästa helg efter sitt JSM-guld på 3 000 meter. Bilden är från förra sommarens USM-framgångar. Foto: VFK

Här är Västerås Friidrottsklubbs deltagare under SM

Västerås har nio deltagare med under SM som gör sammanlagt tolv starter. De presenteras här, med sportchefen Peter Holmroos kommentarer:

Rickard Willman (född 1994): ”En av de som kommer att dubblera med längd och 110m häck. Rickard är främst en längdhoppare, men även en god häcklöpare. Längd har samlat hela 29 deltagare och kvalgränsen till finalen är satt till 7,10. Målet är att ta sig till en final (12 bästa) och väl i finalen bli bland de 8 bästa och få göra alla 6 längdhoppen. När det gäller 110 m häck är chanserna till en finalplats små utan det blir att sikta in sig på ett PB.”

Efrem Brhane (född 1994): ”Efrem kommer också att dubblera under SM och då med 3 000 m hinder och 5 000 m. Efrem gör sin första start någonsin på 3000m hinder och kommer att överraska och inte alls omöjligt att det blir en strid om bronset här. På 5 000 m kommer Efrem säkert att springa bra om han nu kan få springa i A-heatet.”

Anna Götberg (född 2001): ”Anna kastar i vanliga fall med 3 kg-släggan och går över till 4 kg (som det handlar om nu) från nästa år. Det blir svårt att nå en final, Anna siktar in sig på ett PB och få lite erfarenhet inför framtiden.”

Elsa Wallenius (född 2001): ”Elsa är vår andra 17-åring som deltar på SM och det blir 1 500 m för henne. Blir lite samma för Elsa som för Anna, att det blir svårt att nå en final, siktet är ett PB och få lite erfarenhet inför framtiden.”

Moa Rothman (född 1996): ”Moa kommer att dubblera på 3000 m hinder och 5000 m. Starten på hinder är där Moa har största chanserna på en bra placering. Det är två stycken i särklass. En placering bland de 6 främsta är målet. På 5000m är målet att flyta med, få en så bra resa som möjligt och försöka sätta PB.”

Maja Gustavsson (född 1998): ”Maja har en tuff uppgift i spjut och det är bra om hon kan ta någon/några av konkurrenterna samt sätta PB.”

Emma Stenlöf (född 1996): ”Emma som är mångkamperska och nu varit borta några år väljer att köra en gren på SM, vilket blir längd. Det är ett stort startfält på hela 28 tjejer och målet är en finalplats och 6 meter finns inom räckhåll.

Sofi Flink (född 1995): Sofi känns som en säker guldmedalj i spjut nu när värsta konkurrenten Anna Wessman ligger på operationsbordet. Sofi är rankad 1:a i spjut.”

Malin Marmbrandt (född 1985): ”Malin är vårt andra medaljhopp. Malin kommer att få en tuff strid med tjejerna bakom Khaddi (Sagnia). Det är speciellt tre tjejer som kommer att göra upp om två medaljer. Malin är rankad tvåa. Tyvärr gör en besvärande fot att hon inte kommer att hoppa tresteg som planerat.”

Powered by Labrador CMS