
Drinkarna som förgyller festen
Liva upp vintermörkret med lite festliga drinkar! Agnes Viklund är bartender på populära nattklubben Nya Hattfabriken i Västerås. Hon delar här med sig av sina bästa tips för att gör dig till kung eller drottning i hemmabaren. – Jag upplever att folk idag är lite mer medvetna och vågar testa lite mer avancerade drinkar hemma nuförtiden, säger hon.
Alla har vi väl varit med om dilemmat: Man har hemmafest och är sugen på något gott att dricka. Men som vanligt blir det mest traditionella lättblandade groggar som gin och tonic eller rom och cola.
Inget fel i det alls. Men om man vill lyxa till det lite så finns alla möjligheter. Det gäller bara att vara lite förberedd. Tänk igenom vad du vill göra och se till att du har ingredienserna hemma.
För faktum är – det är går att lyckas med drinkarna även hemma. Man behöver inte vara en proffsbartender.
Ett litet tips dock: Glöm inte bort att ladda upp med is!





4 goda drinkar – enligt Agnes
French 75 – en klassisk champagnecocktail
Lika delar gin, sockerlag, citronjuice. Fyll upp glaset med ett torrt mousserande vin.
Lyxa till drinken genom att toppa den med citronskal
Whiskey Lemonade – en lite syrligare drink
3 cl whiskey
2 cl sockerlag
3 cl sockerlag
2 cl björnbärslikör
Toppa med Russian eller Sprite.
Dekorera med Mynta
Negroni – Klassisk italiensk cocktail som är trevlig som fördrink
2 cl gin
2 cl campari
2 cl söt vermouth
Dekorera med en torkad apelsinskiva (lägg apelsinskivor i ugnen på låg värme under några timmar)
Agnes special – höstig och lite annorlunda
3 cl gin
1 cl Fernet Branca
En skvätt päronbrandy
2 cl sockerlag
3 cl citronjuice
Fyll upp med prosecco
Så gör du sockerlag:
Blanda lika delar vatten och socker. Värm blandningen så att sockerkristallerna smälter. Låt sedan blandningen svalna = du har sockerlag.
Hatten flyttar in i sociala medierna
Under hösten gör Nya Hattfabriken en satsning på att nå ut till sina gäster via sociala medier.
– Vi håller på och lanserar våra sidor på Instagram och Facebook. Man kommer bland annat att kunna se bilder från våra kvällar, läsa om personalen och få tips om mat och drinkar. På Facebook kommer man dessutom att kunna sätta upp sig på våra VIP-listor, berättar Agnes Viklund.