Mikael Reuterwall på Electrolux Home i Sala framför ett av alla de populära kök som de säljer till kunder i hela länet. Foto: Magnus Eriksson

Salabutiken som lockar kunder från hela länet

1987 fick Mikael Reuterwall anställning i Electrolux-butiken i Sala som drevs av dåvarande Monteringsbolaget. Två år senare, 27 år gammal, tog han och en annan medarbetare över butiksrörelsen och nu 31 år senare är han fortfarande igång. – Det var när vi började med kök och värmepumpar som rörelsen växte rejält.

Publicerad

Då, 1987, huserade man i en liten lokal på Kålgårdsgatan. Kanske inte helt ändamålsenlig, men man lyckades ändå skapa köksmiljöer utöver att man redan hade ett brett sortiment kyl- och frysskåp, spisar, tvätt- och diskmaskiner. Men det var först vid sekelskiftet kök skulle komma bli en stor del i företagets omsättning. Från början var konceptet styrt under varumärket HTH-Kök, men sedermera övergick det i kedjan Electrolux Homes eget koncept.

– Vi var bland de första att ansluta till den nya kedjan, berättar Mikael och i nuläget är de den enda butiken i länet som tillhör kedjan och för deras sortiment.

Sala-butiken, vars firmanamn är Miljököket i Sala AB, har i princip hela länet som upptagningsområde. Cirka 5 mils radie från Sala är kärnområdet.

Gör hembesök

2008 fick Mikael en ny delägare när Kalle Gardell kom in i bolaget. Dessa båda fortsatte enträget arbetet i butiken parallellt med besök hos kunder i sina bostäder. De hinner med 10-15 hembesök i månaden och dessa kan vara i såväl Surahammar som Sala och Västerås. Suget efter värmepumpar och kök växte och 2013 flyttade verksamheten till en ombyggd affärsfastighet på handelsområdet Fridhem vid Uppsalautfarten.

– Här har vi verkligen hamnat nära annan handel, säger Mikael som delar entré med heminredningskedjan Happy Homes.

Traditionellt sett har Electrolux Home-kedjan sålt vitvaror och även småel som brödrostar, strykjärn, kaffebryggare och dammsugare. Men även stekpannor och annat som hör köket till.

I den mer rymligare butiken finns plats för fler köksmiljöer och Mikael har sett olika trender komma och gå. Något som är tidlöst är de kök som går i lantlig gammal stil.

Den pågående coronapandemin har inte påverkat, trots oro i början.

– Det märks att folk är mer hemma nu och vill hålla efter i sin bostad, säger Mikael Reuterwall, som påminner om att butikskedjan i år fyller 25 år och har fina erbjudanden.

Efter att försäljningen av kök tog fart flyttade man till helt nya, större lokaler 2013. Mikael Reuterwall är nöjd med placeringen på Fridhem med omgivande handel som Happy Homes, Jysk, Dollarstore och andra butiker.
Powered by Labrador CMS