Redo. Den 13 maj är det nypremiär för Shirley Valentine på Västmanlands Teater.

Bodil Malmberg går från Shakespeare till Shirley

Bodil Malmberg gör det stora hoppet från pampiga och teatrala Kung Lear till den intima enmansföreställningen Shirley Valentine. ”Jag älskar kontrasterna”, säger hon till Västerås Tidning.

Publicerad Senast uppdaterad

Mellan den 13 och 17 maj gör Shirley Valentine comeback som Bistroföreställning på Västmanlands Teater i Västerås.

Föreställningen gick för fulla hus förra året och gjorde succé under Parkteatern, hur känns det?

– Det var helt galet, det är ju en väldigt intim föreställning som jag bara spelat på mindre scener. Sen kom Niklas (Hjulström, teaterchefen) med förslaget att köra den på Parkteatern och min första reaktion var nej, absolut inte. Sedan lyckades han övertala mig och när det var dags gick jag ut på scen och möttes av ett hav av människor, berättar Bodil Malmberg.

Hon fortsätter:

– Jag gick in för att få med mig publiken och det gick faktiskt väldigt bra. Jag var i chock på nåt sätt men det var väldigt, väldigt roligt.

Hur skulle du beskriva föreställningen och din rollfigur?

– Den handlar om Shirley som är 55 år, barnen har precis flyttat hemifrån och hon lever i ett äktenskap som inte är så himla kul men åren rullar på. Hon har alltid haft en dröm om att våga resa, men har inte vågat ta det steget riktigt. Det är en föreställning som är både rolig och existentiell, man både gråter och skrattar.

”Hon har alltid haft en dröm”. Bodil Malmberg som Shirley Valentine.

Bodil beskriver det som att publiken är med i Shirleys kök, där hon dricker vin och på ett transparent och öppenhjärtigt sätt pratar om drömmar, om varför hon inte lämnar sin man och hur hon kämpar med sitt självförtroende och självkänsla.

– Den handlar om att våga göra saker och att våga vända livet.

Hur är det att vara helt ensam på scenen?

– Herregud, det är som att bestiga Mount Everest varje gång. Men när jag väl börjar känns det som att man sitter hemma hos någon, som en tjejmiddag. Ofta blir publiken väldigt engagerad och börjar peppa och coacha Shirley.

Eftersom det är en bistroföreställning kan publiken avnjuta både mat och dryck samtidigt som föreställningen pågår.

Bodil har under den senaste månaden ingått i ensemblen som spelar Kung Lear, en pampig föreställning med mängder av intryck.

– Jag älskar kontrasterna, från Shakespeare till det här intima.

Shirley Valentine skrevs av Willy Russel och hade premiär 1986.

– Jag såg den första gången när jag var runt 20 år och tyckte den var helt fantastisk. När Niklas sedan föreslog att vi skulle göra den och jag läste manus kände jag bara att jag förstod Shirley, Shirley var jag. När vi började prata om vem som skulle regissera kände jag så starkt att jag skulle regissera själv, för ingen får röra min Shirley. Så det har varit en spännande dimension att göra det till min föreställning.

Shirley Valentine visas fem gånger, varav en av föreställningarna redan är slutsåld.

– Jag hoppas att publiken kommer och att de tycker om föreställningen lika mycket som jag gör.

Powered by Labrador CMS