VACCIN. Regeringen satsat 40 miljoner för att öka vaccinationstäckningen i Sverige. Foto: Mostphotos
VACCIN. Regeringen satsat 40 miljoner för att öka vaccinationstäckningen i Sverige. Foto: Mostphotos

Regeringen miljonsatsar för att få fler att vaccinera sig: "Kan inte luta oss tillbaka"

SKR och regeringen presenterade idag en tilläggsöverenskommelse om insatser för ökad vaccinationstäckning. Målsättningen är att vaccinationstäckningen i Sverige ska bli så hög och jämnt fördelad som möjligt.

Publicerad

Bland annat avsätter regeringen 40 miljoner kronor till regionerna och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) som ska användas till riktade insatser till grupper och områden där vaccinationstäckningen är lägre.

Totalt har nu över 13 miljoner doser getts, vilket innebär att över 7 miljoner människor som är 16 år och äldre har fått sin första dos och över 6,2 miljoner personer är vaccinerade med två doser. Det är dock fortfarande 1,5 miljon vuxna samt äldre tonåringar som ännu inte har tagit sin första dos.

– Trots det intensiva och framgångsrika arbete som gjorts hittills kan vi inte luta oss tillbaka. Nu går vi in i en ny fas. Vi riktar om vaccinationsarbetet och vidtar nya åtgärder för att nå personer och grupper som ännu inte har vaccinerat sig, säger socialminister Lena Hallengren.

– Vaccinationsarbetet fungerar mycket väl i hela landet. Den här tilläggsöverenskommelsen blir ett ytterligare bra stöd till regionernas fortsatta arbete. Vi vill uppnå en så hög och jämnt fördelad täckningsgrad som möjligt, säger Marie Morell, ordförande i SKR:s sjukvårdsdelegation.

Powered by Labrador CMS