Julia Frej som Bellmans välkända karaktär Ulla Winblad. Foto: Markus Gårder

Premiär för teaterkonserten Bellman 2.0

Nu på lördag 29 februari är det premiär på teaterkonserten Bellman 2.0 på Västmanlands Teater. Publiken kommer få höra Bellmans klassiska visor och möta hans karaktärer, på ett helt nytt vis.

Publicerad

Carl Michael Bellman föddes den 4 februari 1740 i Stockholm. Han var en svensk skald och hans mest kända verk är diktcyklerna Fredmans epistlar och Fredmans sånger. Över 200 år efter sin död är han fortfarande aktuell och det är nu dags att lyssna på hans sånger med nya öron i teaterkonserten Bellman 2.0.

Bellman 2.0 är en fartfylld teaterkonsert där sånger ur just de centrala verken tolkas musikaliskt, dramatisk och visuellt av fem skådespelare och fyra musiker.

Teaterkonsert är just vad det låter som, en konsert och teater i ett – både visuellt och musikaliskt. Publiken känner igen musiken men får uppleva den på ett helt nytt sätt. Klädbyten och dekorskiften är en stor del av föreställningen och i Bellman 2.0 sker alla klädbyten direkt på scenen framför publiken.

Flera av Bellmans kända karaktärer dyker upp under föreställningen. Bland andra Movitz och Ulla Winblad, som spelas av musikern, artisten och låtskrivaren Julia Frej.

– Jag älskar allt kring Bellman och känner en stark koppling till hans sätt att skriva. Det är fantastiskt att läsa och översätta hans texter till modern svenska och få en inblick i hur det var där jag växt upp, för 200 år sedan, säger Julia Frej i ett pressmeddelande.

Regisserar gör Nikolaj Cederholm – dansken som myntade begreppet teaterkonsert i början av 90-talet och som sedan dess har gjort publiksuccéer i Europa med bland andra Come Together och Mozart.

Han regisserade även teaterkonserten Taube today 2018 på Västmanlands Teater.

– Jag har följt Nikolaj Cederholm under många år, sett många föreställningar som tagit andan ur mig. I sina teaterkonserter ger han sig inte förrän han och hans team fått musiken och den sceniska fantasin att smälta ihop, till väldigt speciella föreställningar där det välkända ofta presenteras på ett helt nytt och halsbrytande sätt, säger Niklas Hjulström, teaterchef på Västmanlands Teater samt sångare och skådespelare i Bellman 2.0.

Bellman 2.0 är en teaterkonsert – alltså en konsert och teater i ett, både visuellt och musikaliskt. Foto: Markus Gårder
Musikern, artisten och låtskrivaren Julia Frej som en av Bellmans kända karaktärer Ulla Winblad. Här tillsammans med Anna Fahlstedt, skådespelare och sångerska i Bellman 2.0. Foto: Markus Gårder

Om Bellman 2.0

På scenen möter publiken Julia Frej, musiker, artist och låtskrivare som senaste åren blivit känd för sin starka röst. Niklas Hjulström, skådespelare, sångare, regissör. Carina E Nilsson, kapellmästare som har samarbetat med de flesta av landets etablerade artister. Barbro Lindkvist, gitarrist som spelat med bland andra Titiyo, och Di Leva. Andreas Ekstedt, en av Sveriges mest etablerade pop-slagverkare. Aksel Morisse, skådespelare på Uppsala stadsteater som förutom i deras produktioner varit med i filmer som Cornelis och Luftslottet som sprängdes. Rigmor Bådal, basist med bred repertoar, spelar med bland andra Monica Dominique. Anna Fahlstedt, skådespelare och sångerska. Josef Törner, skådespelare och låtskrivare.

Regi och manus: Nikolaj Cederholm

Musikarrangör: Kåre Bjerkø

Scenografi: Kim Witzel

Kostymdesign: Line Bech

Kapellmästare: Carina E Nilsson

Bellman 2.0 görs i samarbete med Uppsala stadsteater där den spelas hösten 2020.

Biljetter kan köpas här.

Powered by Labrador CMS