På fredagsförmiddagen monterades Tony Lorenzis nya konstverk skeletthanden på Västerås folkhögskolas fasad. Foto: Västerås folkhögskola
På fredagsförmiddagen monterades Tony Lorenzis nya konstverk skeletthanden på Västerås folkhögskolas fasad. Foto: Västerås folkhögskola

Västeråsarens nya lysande konstverk – en skeletthand

Nu har ögonen på Västerås folkhögskolas fasad fått sällskap – av en skeletthand. Skaparen är densamma, Västeråskonstnären Tony Lorenzi.

Publicerad

Många västeråsare har uppmärksammat det stora ögonpar som under fem år har blickat in mot city från fasaden på gamla Djäknebergsskolan, där Västerås folkhögskola har sina lokaler och som Västerås Tidning uppmärksammat.

På fredagsförmiddagen kompletterades ögonen med en skeletthand.

Det uppdaterade verket av konstnären Tony Lorenzi har fått namnet “Vem är jag?”, skriver folkhögskolan i ett pressmeddelande.

Den nya skeletthanden som sätts upp i fönstret intill lyser, liksom ögonen, på kvällar och nätter men konstverket släcks ner på tisdag för att spara på el. Förhoppningen är att verket ska tändas igen i framtiden.

– Flera barn har pekat på ögonen och frågat mig vem som egentligen bor i skolan. De undrar om det är ett monster, om hen är snäll och så vidare. Jag ser uppdateringen av verket som en hyllning till barns fantasi, säger konstnären Tony Lorenzi som även är pedagog på Västerås folkhögskola.

Han ligger bakom flera offentliga konstverk i Västerås, till exempel en kurbitsmålning på Vasagatan och knuten på en vägskylt i korsningen Smedjegatan-Sturegatan.

Men han gillar inte att kalla det han gör för offentlig konst.

– Det låter lite stelt och gammaldags. Jag är mer inspirerad av stadsmiljön i städer som
Amsterdam, där det finns massor att titta på, nya målningar, tillfälliga installationer eller vad det kan vara. Roliga och spännande grejer som kanske väcker en ny tanke i vardagslunken, säger han.

Powered by Labrador CMS