Kenneth Ringström har intresserat sig för gitarrer sen han var 13 år och själv började spela. På bilden till höger ser man ett av Kenneths påbörjade projekt. Foto: Helena Andersson

Västeråsaren som bygger egna guror

När Kenneth Ringström var han tretton år började han spela gitarr – Där startade mitt intresse och jag började spela lite blues, vilket jag fortfarande gör. Men intresset är så större än så. Sedan 90-talet har Kenneth även en verksamhet där han renoverar och bygger egna gitarrer.

Publicerad

Allt startade med en liten bänk i köket hemma på Bjurhovda.

– Jag tog in och reparerade alla möjliga stränginstrument. Det här utvecklades till att jag skaffade en ganska stor lokal i källaren vilken jag inredde till verkstad.

Intresset växte och 1995 gick Kenneth Ringström en fyra veckors utbildning hos en gitarrbyggare i Höganäs där han byggde sin första akustiska gitarr.

– Innan dess hade jag byggt några elgitarrer, men det tyckte jag inte var lika roligt även om jag själv spelade elgitarr genom att jag lirade blues.

Och där började det. Intresset för att jobba med händerna har alltid funnits och han fortsatte med en fiolbyggarkurs i Uppsala bara för att bli en bättre hantverkare.

Men efter femton års gitarrfixande la han ned verksamheten eftersom han tröttnade.

– Jag tänkte att jag behövde klippa mig och skaffa ett jobb, skrattar han.

Men suget blev för stort och 2009 flyttade han ut på landet, byggde en verkstad och började så småningom med gitarrbyggandet igen.

För Kenneth Ringström kan det med rätt verktyg och förutsättningar ta runt två veckor att bygga en gitarr. Men han säger att han egentligen kan hålla på hur länge som helst för att få till gitarren precis som han tänkt sig.

– Men samtidigt så behöver jag inte vara så effektiv, jag behöver inte det här för att överleva, jag gör det för att det är kul, säger han.

Sen han öppnade sin verkstad igen har han byggt sex gitarrer och har två på gång.

– Det är roligt att vara egen, jag kan göra precis hur jag vill. Jag kan själv välja hur gitarren ska se ut, vilka delar och vilken design jag ska välja. Men det finns former som fungerar väldigt bra som jag gärna använder.

Som kund kan man få en gitarr precis i den storlek man själv vill och välja vilket utseende gitarren ska ha, vilket är en stor fördel mot att välja en gitarr i en butik.

Själva processen, berättar Kenneth Ringström, kan tyckas vara rätt så okomplicerad.

– Helt kort så startar det med en träbit som blir botten, en som blir lock och två som blir sidor, vilka sen limmas ihop. Sen gör man en hals, limmar på den och sen sätter man på strängar. Till sist så lackas den, vilket är en lika stor lära som att bygga själva gitarren.

Naturligtvis ligger det mycket arbete i de olika momenten.

– Byggandet är hela tiden en utmaning, det finns inga krav utifrån, det är bara jag och träbiten.

Att överlämna en gitarr till en köpare säger han är fantastiskt roligt.

– Alla har inte den kunskapen eller erfarenheten som behövs för att välja en dyrare gitarr, men jag tycker inte att man ska köpa den billigaste, det är svårt nog att lära sig spela ändå. En del nöjer sig med en Opel kadett, andra vill ha en Tesla, skrattar han.

1995 byggde Kenneth Ringström sin första gitarr. Foto: Helena Andersson
Powered by Labrador CMS