Västerås flygplats avvecklas. Socialdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet har enats om att avveckla Västerås flygplats. Foto: MICHAEL ERHARDSSON/Mostphotos

Västerås flygplats läggs ner: "Det finns ingen väg framåt"

Under en presskonferens på tisdagen berättade Socialdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet att de är överens om att lägga ner Västerås flygplats.

Publicerad

I det punktprogram som de styrande partierna kommit överens om finns en punkt om att Västerås flygplats 2022 ska klara sig med koncernbidrag på 20 miljoner kronor 2019 och 15 miljoner 2021. Men 2019 hamnade resultatet på minus 23 miljoner kronor och att målen inte nås.

Socialdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet är nu överens om att inleda en strukturerad avveckling av Västerås flygplats. Centerpartiet har valt att inte ställa sig bakom förslaget.

– Det är dags att börja prata klartext. Vi har levt med frågan om flygplatsens vara eller inte vara de senaste 20 åren och har nått vägs ände. Det finns ingen väg framåt där vi långsiktigt kan sänka underskotten, säger Anders Teljebäck (S), kommunstyrelsens ordförande.

WEBB-TV: "Därför lägger vi ner flygplatsen"

– Ledningen för flygplatsen säger att underskotten kommer att öka ytterligare kommande år, utöver detta behövs en investering på omasfalterad landningsbana på cirka 100 miljoner kronor. Att göra sådana massiva satsningar är uteslutet för Liberalerna, säger Jesper Brandberg (L).

– I dag kan vi berätta att det är slut med eftergifterna, vi sätter klimatet och kommuninvånarna före flyget, säger Markus Lindgren (MP), kommunalråd.

Texten uppdateras.

Jesper Brandberg (L), Anders Teljebäck och Markus Lindgren (MP) vid presskonferensen där beskedet om att flygplatsen avvecklas presenterades. Foto: Jonas Edberg
Powered by Labrador CMS