2019 blev västeråsaren Rodde Vera antagen till Skodas elitsatsande cykelteam, som en av totalt 15 aktiva bland omkring 3 000 sökande. Foto: Hans Berggren

Träningsprofilen Rodde Vera – ständigt på rull

Han var med och bildade Westeros Trail Running Society, har sprungit flera ultramaraton och gjort En svensk klassiker på under 20 timmar. Nu består den nya utmaningen förutom att arrangera lopp bland annat i att från cykelsadeln putsa tiden på Vätternrundan ytterligare – som kapten för lokala Team Newsafe. Möt den outtröttlige och ständigt nyfikne västeråsaren och träningsprofilen Rodolfo ”Rodde” Vera, 42, som berättar om sin passion för träning och tipsar om hållbara vägar till långvarig motion. – Innerst inne så är kärnan och syftet med allt jag gör att må bra.

Publicerad

Det mesta kretsar kring träning i Rodde Veras vardag.

Det har det gjort i många år nu för mångsysslaren som provat på allt från snowboard, karate och fotboll till sportdykning, fallskärmshoppning och paragliding.

Men mest känd bland västeråsarna har han de senaste året blivit inom löpningen, främst som coach och inspirationskälla genom Westeros Trail Running Society och lopparrangör ihop med kollegan Martin Larsson.

Startskottet till löparkarriären kom att bli en trasig axel.

– Jag hade hållit på med (den brasilianska kampkonsten) capoeira i flera år när jag till slut tröttnade på axeln som hoppade ur led hela tiden och bestämde mig för operation.

Efter det blev det svårt att fortsätta på samma bana och istället fick löpningen en alltmer framträdande roll.

Först med mer klassisk inriktning på asfalt med Stockholm maraton som främsta målbild.

– Jag gjorde som alla andra, det var ju asfalt som gällde.

Efter avklarad mara frågade en kompis om han inte skulle prova på att springa ett lopp i fjällen uppe i Åretrakten.

– Det lät ju helt galet och svårt, men jag började träna mer i skogen och på stigar och sen var jag helt såld. Det här var ju 100 gånger roligare än asfaltslöpning, berättar Rodde.

Black river runner. Rodde Vera under en tur längs med Svartån en kylig januariförmiddag när Västerås Tidning Träning möter upp. Den längsta distans han genomfört under ett lopp var just Black River Run 2014 och mätte 161 km. Foto: Jonas Bergkvist

Det blev starten på en framgångsrik och ännu pågående trailkarriär.

– Då var det ännu i sin linda med stiglöpning, det var en liten community som höll på.

Han åkte landet runt och sprang olika stiglopp och knöt kontakter.

Hemma i Västerås fanns det en liten lös grupp som främst genom sociala medier fick till pass tillsammans på stigarna.

– Men vi märkte att behovet ökade och ville få till något mer organiserat i Västerås också.

Vid den tidpunkten hade Rodde Vera genom en gemensam kollega fått kontakt med Martin Larsson, som skulle komma att bli en radarpartner.

– Vi hade samma syn på det hela och var väldigt överens om vad vi höll på med och varför vi gjorde det.

Det som skulle komma att bli Westeros Trail Running Society började ta form.

Grundtanken då som nu är att det ska vara enkelt att springa, utan några högre trösklar.

– Vi bestämmer tid och en plats, så springer vi en slinga. Inga medlemsavgifter, ingen tröskel in. Man kommer som man är och när man vill.

Intresset växte stadigt och det kunde komma uppåt ett 70-tal stiglöpningshungriga västeråsare till träffarna.

Efter ett par mindre event kom elddopet för Rodde, Martin & co i WTRS – att arrangera det första större trailloppet: Rap race. Det hade startats av Looptroops löpfanatiker Mårten ”Promoe” Edh nere på Österlen 2015 med kombinationen lopp och musikunderhållning.

– Jag var med Mårten då och hjälpte till lite och sa att nästa race måste vi såklart göra tillsammans i Västerås där vi redan hade en målgrupp och organisation.

Så blev det. 2016 hölls det första Rap Racet på dessa breddgrader – från alla möjliga startplatser.

– Ja, vi gjorde det inte lätt för oss med fyra olika distanser med start från olika ställen i och utanför Västerås. Det blev ett väldigt meck med bussar och snitslade banor och kontakt med markägare. Men det var jäkligt roligt! Det var ett lyckat koncept med löpning på dagen och en sorts kulturfestival på kvällen.

Det blev en upplaga till året efter, sedan var det stopp.

– Det känns som att vi slutade på topp, det blev en magisk dag med lyckade lopp och en kväll där bland annat Looptroop bjöd på en 25-årsjubileumskonsert.

Rodde Vera och Martin Larsson bildade Westeros Trail Running Society 2013. Sedan 2017 arrangerar parhästarna framgångsrikt Ängsö Trail Run, där denna bild är tagen i samband med loppet hösten 2019. Foto: Jonas Bergkvist

I stället tog nästa stora event vid för Westeros Trail Running Society, ett som bara har växt för varje år och blivit ett omtalat och omtyckt traillopp långt utanför länsgränsen.

– Ängsö Trail Run har blivit väldigt lyckat, en succé måste man säga. Vi har verkligen jobbat med att sänka trösklarna så att det ska bli familjärt och att alla ska kunna vara med, bland annat med en 5-kilometersslinga och ett lopp för barnen. Långsiktiga målet är att det här ska bli västeråsarnas lopp.

Det har redan växt i anseende.

– En fin bekräftelse på att det håller hög standard var när vi fick frågan och blev en del av Sverigetouren.

Av lätt insedda skäl ställdes förra årets upplaga in, men i år siktar arrangörerna på att kunna genomföra den fjärde höstupplagan av Ängsö Trail Run enligt plan.

– Ja, det gör vi verkligen. Men samtidigt har man lärt sig att mycket kan hinna ändras som vi inte kan förutse. Men det mesta är igång i planeringen och tanken är att info ska ut och anmälan öppna i slutet på januari.

Cykel är aktiviteten nummer 1 för Rodde Vera för tillfället, både landsväg och som här MTB som var en stor satsning under 2020. Foto: Daniel Breece/Bicycling

Ett gediget tränings-cv

Namn: Roddolfo ”Rodde” Vera

Ålder: 42

Bor: Centrala Västerås

Tränings-cv:

► Skapade Westeros Trail tillsammans med Martin Larsson 2013.

► Certifierad löpcoach – har coachat individer och grupper i löpning.

► Cykelinstruktör på Nordic Wellness – ”Jag håller i 3 pass/veckan och även instruktör inom rörelseträning”.

► Ledare i Västerås Cykelklubb – ”Leder 2-3 pass under vår-sommar”.

► Kapten för Team Newsafe. 40 cyklister med ambition att cykla fort, Vätternrundan sub 7.45, 2021. (Här ingår bland andra skridskoåkaren Nils van der Poel som Västerås Tidning har skrivit om.)

► Var med i satsningen ”Team Bicycling” under 2020 – ”Ett MTB-lag som skulle ha cyklat Cykelvasan under 3 timmar”.

► Var med i Skoda Cycling Team 2019 som cyklade Vätternrundan på 7.31.

► Har sprungit fler ultramaraton än maraton. Längsta distans 161 km, Black River Run 2014.

► Har gjort ”Superklassikern”, en svensk klassiker på under 20timmar.

► Lidingöloppet 6 ggr, Öppet spår 2 ggr, Vätternrundan 5 ggr, Vansbro 1 gång.

Världsskrinnaren Nils van der Poel ingår i laget Team Newsafe som Rodde Vera basar över med mål att göra Vätternrundan under 7.45 i år. Foto: Hans Löfgren

Jag känner inte att jag behöver bevisa om jag klarar av något eller inte längre

Mycket annat hinner om allt går som planerat hända i Rodde Veras träningsliv innan det är dags för Ängsö-loppet i september.

För tillfället är det nämligen cykel som är nummer 1, och har egentligen så varit ett tag.

– Jag köpte min första landsvägshoj 2013. Först var tanken att ha cyklingen som ett bra komplement till löpningen eftersom det sliter rätt mycket på kroppen med all ultralöpning.

Men det som började som en kul grej med kompisarna växte ganska snart och tankarna på att göra En svensk klassiker (Lidingöloppet, Vätternrundan, Vasaloppet och Vansbrosimningen) började ta form.

– Nu har jag en hoj och springer så varför inte börja åka skidor och simma också, resonerade jag.

Han genomförde en ”vanlig” klassiker, men kände att det fanns klar förbättringspotential vilket slutade med att han senare även genomförde en Superklassiker, En svensk klassiker på sammanlagt under 20 timmar.

– Då hade jag gått med i Västerås Cykelklubb (VCK) för att få vara med i en grupp och förbättra mig.

Det har han fortsatt med och nu har han fem Vätternrundor på cv:et.

– Varje år har jag justerat tiderna och blivit snabbare och snabbare.

Höjdpunkten hittills i sin cykelkarriär upplevde Rodde 2019, då han blev antagen till Skoda Cycling Team.

– Man slänger iväg en liten ansökan och hoppas bli antagen, haha. Jag tror det kom in runt 3 000 ansökningar det året och jag blev en av 15 uttagna, det kändes overkligt.

– Det är som en elitsatsning, Skoda vill få elitmotionärer att få känna på hur det är att vara proffs. De stod för alla kostnader med träningsläger, mat, boende – allt. Så man kunde bara fokusera på sin träning.

Coachen var rakt igenom proffsig han också.

– Det var välkända proffstränaren Mattias Reck som tog hand om oss, så jag tänkte att det är bara att göra som han säger så kommer det här att bli bra.

Det blev det också. Målet för teamet var att klara Vätternrundan på under 8 timmar. Man gjorde det på 7.31.

– Det gav mig massor, framför allt erfarenhet kring träning, hur man ska tänka vid cykling i grupp och hur man lägger upp allt när det handlar om så långa distanser.

Det gjorde att Rodde i sin fortsatta cykelsatsning utvecklade den till att även omfatta rollen som instruktör och ledare, både inom VCK och gymkedjan Nordic Wellness.

– Jag kände att jag nog hade ganska bra på fötterna efter Skoda-året och började hålla pass som ledare med snabbcyklisterna i VCK.

Fler och fler började ansluta och till slut dök frågan upp om han ville bli kapten för redan befintliga Team Newsafe, som behövde en ytterligare push framåt för att nå framgång.

Nu är målet satt för de 40 cyklisterna i Team Newsafe – där bland andra skridskoåkaren Nils van der Poel som Västerås Tidning har skrivit om, ingår – att klara av Vätternrundan på under 7.45 i år.

Vad är det som driver dig till all träning?

– Innerst inne så är kärnan och syftet med allt jag gör att må bra. Hur man än vänder och vrider på det, så handlar det om att må bra. Dels fysiskt att det händer nåt i kroppen när vi rör oss och att vi får belöningar efter det, dels de mer mentala aspekterna om ett utforskande. Om man tänker ultralopp exempelvis, att ta reda på vad man klarar av och hur man gör för att klara det. Man lär känna sig själv lite bättre i det. Jag har lärt mig och utvecklats som människa.

Även om både löpning och cykling i grunden är individuella grenar har Rodde upptäckt tjusningen att åstadkomma något tillsammans som grupp.

– Belöningen blir så mycket större om man gjort en bra tid på Vätternrundan tillsammans. Det är det träningen är för mig. En enkel form att få kortsiktig och långsiktig belöning.

Du har gjort det mesta nu, återstår det några utmaningar?

– Jag känner inte att jag behöver bevisa att jag klarar av något eller inte längre. Då handlar det egentligen betydligt mer om att uppleva nya miljöer. Där finns det otroligt många platser kvar att besöka för att springa och cykla på. Det är mer den kombon jag söker, att vara fysiskt aktivt samtidigt som du tar in det stora landskapet. Det är optimalt, avslutar Rodde Vera.

Hur var det nu med den ständiga nyfikenheten vi nämnde i början på denna text? Jodå, han har redan påbörjat ännu en aktivitet som kan leda till nya möten, utmaningar och upplevelser – klättring.

Han säger själv att han inte har någon direkt plan med det nya.

Men känner vi honom rätt kommer han säkert så småningom att nå höga höjder även där.

Rodde har redan antagit nya utmaningar – klättring. Vart ska det sluta? Foto: Privat

Rodde tipsar – två olika vägar till långvarig motion

1:

✔ Sätt upp ett tydligt mål som är viktigt för dig

✔ Se till att det är mätbart, tidsbestämt och realistiskt

✔ Träna mot målet, delmål underlättar

✔ När du har nått ditt mål har du skapat en ny vana

✔ Sätt ett nytt mål och starta om

2:

✔ Testa dig fram och hitta en fysisk aktivitet som du gillar från start

✔ Om något är kul vill du göra det ofta

✔ När du gör något ofta blir du bra på det och skapar en vana

✔ Om motivationen minskar för den aktiviteten letar du efter en ny och börjar om

Ett gediget tränings-cv

Namn: Roddolfo ”Rodde” Vera

Ålder: 42

Bor: Centrala Västerås

Tränings-cv:

► Skapade Westeros Trail tillsammans med Martin Larsson 2013.

► Certifierad löpcoach – har coachat individer och grupper i löpning.

► Cykelinstruktör på Nordic Wellness – ”Jag håller i 3 pass/veckan och även instruktör inom rörelseträning”.

► Ledare i Västerås Cykelklubb – ”Leder 2-3 pass under vår-sommar”.

► Kapten för Team Newsafe. 40 cyklister med ambition att cykla fort, Vätternrundan sub 7.45, 2021. (Här ingår bland andra skridskoåkaren Nils van der Poel som Västerås Tidning har skrivit om.)

► Var med i satsningen ”Team Bicycling” under 2020 – ”Ett MTB-lag som skulle ha cyklat Cykelvasan under 3 timmar”.

► Var med i Skoda Cycling Team 2019 som cyklade Vätternrundan på 7.31.

► Har sprungit fler ultramaraton än maraton. Längsta distans 161 km, Black River Run 2014.

► Har gjort ”Superklassikern”, en svensk klassiker på under 20timmar.

► Lidingöloppet 6 ggr, Öppet spår 2 ggr, Vätternrundan 5 ggr, Vansbro 1 gång.

Rodde tipsar – två olika vägar till långvarig motion

1:

✔ Sätt upp ett tydligt mål som är viktigt för dig

✔ Se till att det är mätbart, tidsbestämt och realistiskt

✔ Träna mot målet, delmål underlättar

✔ När du har nått ditt mål har du skapat en ny vana

✔ Sätt ett nytt mål och starta om

2:

✔ Testa dig fram och hitta en fysisk aktivitet som du gillar från start

✔ Om något är kul vill du göra det ofta

✔ När du gör något ofta blir du bra på det och skapar en vana

✔ Om motivationen minskar för den aktiviteten letar du efter en ny och börjar om

Powered by Labrador CMS