Tony Lorenzis konstverk lyser upp fasaden på Västerås folkhögskola under kvällar och nätter. Foto: Martin Bohm×1 / 2Visa bildtextBild 1 av 2
Tony Lorenzis konstverk lyser upp fasaden på Västerås folkhögskola under kvällar och nätter. Foto: Martin Bohm×1 / 2Visa bildtextBild 1 av 2

Tonys ögon lyser upp Västeråsnatten

​På gaveln till Västerås folkhögskola sitter ännu ett offentligt verk av Tony Lorenzi. Verket har titeln ”All Eyez On You” och föreställer ett par ögon som ser ut över staden från Djäkneberget.

Publicerad
Konstnären Tony Lorenzi. Foto: Andreas Sonnergren
Konstnären Tony Lorenzi. Foto: Andreas Sonnergren

Initiativtagare till det nya konstverket är Västerås folkhögskola som länge haft en idé om att på ett symboliskt sätt använda sig av fasaden för att uppmärksamma den roll skolan spelar i att se och bistå människor i ett allt hårdare samhällsklimat.

– Ögonen vill visa för oss och andra att vi ser på människor och utbildning med andra synvinklar och att nya synvinklar behövs i dagens likformighet, menar Tomas Aronsson, skolchef.

Konstverket kan beskrivas som en förstorad emoji-symbol vars titel är en variant av artisten Tupacs album ”All Eyez On Me”.

– Efter att ha lyssnat till skolans tankar och sedan sett fasadens tomma fönstergluggar kändes det där givet med ett par ögon som blickar ut över staden, förklarar konstnären Tony Lorenzi som förutom att smycka Västerås med offentliga konstverk även undervisar på skolan.

Sedan tidigare har Tony flera andra offentliga konstverk i Västerås stadsmiljö. Förutom att han har designat en av de omtalade rådjuren som finns i centrala Västerås har han även en hästfigur på ett tak på Bäckby industriområde samt att han har målat om en elstation på Finnslätten.

– Framförallt gör jag det för min egen skull, eftersom jag tycker det är kul att förverkliga idéer och tycker det är roligt att liva upp det offentliga rummet. Det skulle också vara kul om fler ville vara med och bidra till att göra det offentliga rummet mer intressant, säger han och avslöjar att ännu fler av hans konstverk snart kan komma att pryda Västerås stadsbild.

– Det finns fler grejer på gång. Vilka kan jag inte avslöja, men det finns en del i pipen.

Powered by Labrador CMS