
Tomt- och småhuskön: Så funkar det
Drömmer du om att bygga ett eget hus eller flytta in i ett nyproducerat småhus? Då är första steget att ställa sig i tomt- och småhuskön. Men hur funkar det egentligen?
Drömmer du om att bygga ett eget hus eller flytta in i ett nyproducerat småhus? Då är första steget att ställa sig i tomt- och småhuskön. Men hur funkar det egentligen?

Bostad Västerås sköter Västerås stads tomtkö och där förmedlas de kommunala stycketomter som finns. Viktor Persson Bengtsson är bostadsinformatör på Bostad Västerås.
Så, hur fungerar tomt- och småhuskön?
– Det man gör om man vill stå i kön är att man skapar en registrering på vår hemsida där man kryssar i att man vill stå i tomt- och småhuskön. Man betalar en faktura på 400 kronor som är anmälningsavgiften och när de pengarna har kommit in så har man sin plats i kön.
Och hur fungerar det sedan, när man vill ha en tomt?
– Det fungerar så att när det kommer ut ett nytt tomtområde, eller småhus för den delen, så får vi informationen från Västerås stad, och så skickar vi ut det till alla som står i kön. Alla får ett utskick och har en viss tid på sig att återkomma med intresse. Då kan man anmäla sig på de tomterna man är intresserad av och även rangordna dem. Efter det tar vi emot alla anmälningar och så sorteras det efter ködatum, och så erbjuds man tomt efter turordning.
Hur länge kan man behöva stå i kön?
– Det är en svår fråga, det beror alldeles på egentligen. Det finns många som har stått i kön i otroligt många år, men kanske inte varit intresserade av just de områden som släppts. Vi kan ta tomterna vi släppte i år på Skälby och Kvistberga som ett exempel: då var det plötsligt en som varit anmäld sedan sjuttiotalet som anmälde sig och då ser det ut som man måste stå väldigt länge i kön. Men samtidigt kanske det var någon som anmälde sig förra året som också fick en tomt. Så det styrs av intresset av området som släpps. Sen är det självklart så att ju högre köpoäng du har desto större är chansen att få det du vill ha, men det behöver inte betyda att man måste stått i kön i jättemånga år för att ha en chans.
I vilka områden finns tomter just nu?
– Ingenstans. Det är sådan efterfrågan på tomter i Västerås så generellt fungerar det så att när ett nytt område släpps så blir det fullbokat direkt. Sedan kan själva processen från att man har bokat till att allt är färdigt ta ett tag. Man kan också boka tomten och ha den bokad ett tag, för att sedan tacka nej till tomten och då går den till nästa i turordningen. På så vis uppstår en rotation.
Är det något tomtsläpp på gång här framöver?
– Dels kommer man att fortsätta på Skälby, jag har inga exakta datum jag kan ge, men där kommer man fortsätta. Gäddeholm utvecklas fortfarande i etapp tre och fyra, så där kommer det komma fler tomter men det kanske ligger en bit fram i tiden. Ut mot Barkarö i närheten av Gotö Källa, som man släppte för ett antal år sedan, där kommer det ett nytt område framöver. Sen kan det komma ut "småskvättar" här och där. Det kan komma ut några få tomter på Gäddeholm som egentligen var en del av det tidigare området där staden har planerat om. Där kan tomterna komma ut ganska snart.
Vad gäller för småhus, vad är skillnaden där?
– Vi kan ta ett exempel: när man släppte "Malmen" i Gäddeholm så var det blandat med småhus och tomter. Där släpptes alla tomterna på ett bräde, så brukar det vara, men när det gäller småhusen är det småhusproducenterna som styr. Då brukar man göra så att man skickar ut till tomtkön och de som står i den kön har rätt till 50 procent av projektet. Men själva kön är densamma, och du har samma köplats för båda. Så står du i kön och köper ett småhus så har du använt din köplats på samma sätt som för en tomt.
Till sist, har du något tips att skicka med på vägen till den som vill ha en tomt eller småhus?
– Vi vill såklart uppmana så många som möjligt att ställa sig i kön, eftersom det är just en kö. Det är många som hör av sig till oss och vill ha en tomt i år, men då är man lite sent ute. Så är det så att man går i tankarna att man tror att man vill köpa någonting i framtiden är rådet att ställa sig i kön, då har man chans på allt som kommer ut.