Stark återhämtning efter pandemin för Västerås stadskärna

Under 2021 ökade Västerås stadskärna sin totala omsättning med 7,2 procent efter det stora tappet under 2020, det visar årets rapport Cityindex, som är ett samarbete mellan Fastighetsägarna och HUI Research.

Publicerad

Varje år sammanställs rapporten Cityindex, som är ett samarbete mellan Fastighetsägarna och HUI Research. Rapporten för 2021 visar att Västerås stadskärna ökade sin totala omsättning med 7,2 procent efter tappet under det första pandemiåret 2020.

Andra jämförbara städer i Sverige ökade i snitt sin omsättning med 5,9 procent.

– Samtliga branscher i Västerås stadskärna återhämtade sig efter pandemiåret 2021 och ökade sin omsättning, förutom dagligvaruhandel som minskade sin omsättning marginellt. Hotellen i Västerås stadskärna ökade sin totala omsättning med 20,7 procent och modehandeln ökade kraftigt med 12,9 procent, vilket är en mycket starkare utveckling än jämförbara städer som till exempel Örebro, Eskilstuna, Linköping och Karlstad, skriver Fastighetsägarna i ett pressmeddelande.

– Västerås omsättningsutveckling visar att stadskärnan lockar oss tillbaka, att det är plats där vi gärna umgås, handlar och tar del av upplevelser. Det är en viktig insikt att bära med sig nu när nya tider av osäkerhet stundar, säger Lisa Hjelm, näringspolitisk chef, Fastighetsägarna MittNord, i pressmeddelandet.

Övriga branscher återhämtade sig också under 2021, hem- och fritidssegmentet ökade sin omsättning med 8,7 procent och kommersiell service, det vill säga frisörer, skönhetssalonger, kemtvätt och dylikt, ökade med 9,7 procent. Restauranger och caféer ökade sin omsättning med 7,4 procent. Dagligvaruhandeln sticker ut i statistiken, omsättningen sjönk med 1 procent. Dagligvaruhandeln var också den bransch som gick bäst under pandemin, så denna blygsamma utveckling är inte oväntad.

– Det är otroligt roligt att se att västeråsarna hittat tillbaka in till stadskärnan och att man väljer att göra sina inköp där. Och där är extra kul att Västerås är så starkt jämfört med andra städer. Det visar på att vi lyckas i arbetet med att skapa ett levande city som människor tycker om att röra sig i, säger Maria Martinsson, vd för Västerås Citysamverkan. Men naturligtvis behöver vi ge akt på det nuvarande ansträngt ekonomiska läge, som riskerar att utmana handeln ytterligare.

Den totala omsättningen i stadskärnan är ännu inte helt upp i samma nivå som 2019. Tappet under 2020 var stort, drygt -18 procent, men återhämtningen är stark.

– Känslan har varit att människor hittat tillbaka till stadskärnan och det visar ju verkligen omsättningsutvecklingen i den här rapporten. Vi har dock en bit kvar till nivån innan pandemin och det är viktigt att komma ihåg att vi har många företag som har det tufft fortfarande, säger Pia Norstedt, utvecklingschef, Invest Västerås, Västerås stads näringslivsenhet.

Powered by Labrador CMS