Anders Teljebäck (S), Jesper Brandberg (L), Vicki Skure-Eriksson (C) och Markus Lindgren (MP). Foto: JONAS EDBERG

Så blir majoritetens budget för 2019

Den nya majoriteten i Västerås - Socialdemokraterna, Liberalerna, Centerpartiet och Miljöpartiet har nu lagt fram sin gemensamma budget för 2019. Omprioriteringar görs för att kunna satsa på grundskolan och äldreomsorgen.

Publicerad

Under rubriken ”Årsplan 2019” har nu den styrande majoriteten i Stadshuset, Socialdemokraterna, Liberalerna, Centerpartiet och Miljöpartiet presenterat sitt förslag till budget för 2019.

Ett program med 140 punkter har tagits fram för att sy ihop det nya styret. Och många av punkterna ligger till grund för nästa års budget.

– Vi har en offensiv årsplan och budget för barn och unga samt äldre. Den innehåller flera omprioriteringar där vi kan göra satsningar, säger Anders Teljebäck (S), kommunstyrelsens ordförande.

Satsningar kommer att göras på grundskolan med 35 miljoner kronor för att elevernas kunskapsresultat ska höjas. 5 miljoner kronor satsar inom äldreomsorgen för att satsa på hållbart om jämställt chefskap.

9,7 miljoner läggs på äldrenämnden för att börja ta bort den detaljerade tidsstyrningen och påbörja borttagandet av delade turer.

13,4 miljoner kommer satsas på att minska segregationen i Västerås, allt från resursjobb till fritidsgård på Hammarby.

– Liberalerna gick till val på att prioritera mer resurser till grundskola och äldreomsorg och vi är mycket glada och stolta att kunna presentera en sådan budget, säger Jesper Brandberg, gruppledare för Liberalerna.

För att kunna finansiera de extra satsningarna kommer administrativa besparingar göras på nämnderna med 10 procent och på stadsledningskontoret med 20 procent under en tvåårsperiod. Majoriteten räknar med att besparningarna ger 30 miljoner kronor. Ett rationaliseringskrav på samtliga nämnder väntas ge 72 miljoner kronor till satsningen.

Majoritetens budgetförslag för 2019 har ett 2-procentigt resultatmål, vilket väntas ge 170 miljoner kronor i överskott.

Årsplan 2019 i sin helhet

Ladda ner förslaget via denna länk (PDF)

Powered by Labrador CMS