Foto: Mostphotos
Foto: Mostphotos

Regionen flaggar för risker med flygplatsnedläggning

En nedläggning av Västerås flygplats kan riskera organdonationer, det enligt en riskanalys gjord av Region Västmanland.

Publicerad

P4 Västmanland var först med att berätta att Region Västmanland flaggar för flera risker med en nedläggning av Västerås flygplats.

Regionen ser fyra potentiella risker.

Det finns risk vid donation av hjärta och lungor. Organen behöver transporteras inom fyra timmar och utan en närliggande flygplats blir det en begränsning. Under 2020 räknar regionen med att två av sju transplantationer hamnade inom riskanalysen, att en flygplats påverkar möjligheten till att omhänderta organ för donation.

Risk för resursbrist inom ambulanstransporter då ambulanserna behöver köra längre sträckor till närliggande flygplatser. Idagsläget används flygplatsen i Västerås bland annat för patienter som behöver vård på Sahlgrenska.

Om väderförhållanden blir sämre kan inte helikopterplattan vid sjukhuset användas, då en helikopterpilot där använder sig av det visuella vid en inflygning. Västerås flygplats har teknik så att piloten kan göra en inflygning med hjälp. En uppskattning är att hälften av de flygningar som görs i sämre väder inte skulle kunna genomföras om flygplatsen försvinner.

Sårbarheten för regionen ökar. Regionen skulle inte ha möjlighet att kunna ta emot understöd via flygplatsen vid kris, krig och en större skadehändelse.

Dock menar Region Västmanland att en risk minskar betydligt utan en flygplats - risken att akutmottagningen ska hantera flygolyckor. Regionen behöver inte heller ha beredskap för flygolycka i katastrof- och beredskapsplaneringen.

Powered by Labrador CMS