
Räddningstjänstens nystart: ”Starkare tillsammans”
Räddningstjänsten Mälardalen står just nu inför många spännande förändringar. Bland annat har man utformat en ny grafisk profil för att märka om alla stationsskyltar, bilar och båtar och en ny arbetsmiljöpolicy är framtagen. – Det är jätteroligt och utvecklande att vara med på resan, säger Sonja Diar, kommunikatör och projektledare.

Västerås Tidning ställde några frågor till Sonja Diar om Räddningstjänsten Mälardalens olika delar.
Ni har bytt namn och skaffat en ny logotype, berätta varför.
– Vi har tagit fram ett nytt namn och en ny logotyp i samband med att Västra Mälardalens räddningstjänst och Mälardalens Brand- och Räddningsförbund gick samman. Det nya namnet, Räddningstjänsten Mälardalen, symboliserar nystart och att vi är starkare tillsammans.
Vilka är Räddningstjänsten Mälardalens främsta uppgifter?
– Vi jobbar med uppgifter som kopplas till före, under och efter olyckor.
Före:
• Förebyggande arbete med information, till exempel hembesök.
• Brandskyddsutbildningar och tillsyn hos företag och organisationer.
• Utbildning, övning och träning för kommande insatser.
Under: Denna del kopplas till olika räddningsuppdrag liknande bränder, trafikolyckor, drunkningsolyckor samt utsläpp av olja och farliga kemikalier.
Efter: Det kan vara att ta hand om, informera och återkoppla till drabbade. Återställning och vård av fordon och material. Utvärdering av insatsen.
Vilka delar av Mälardalen täcker ni?
– Vi täcker och utför räddningstjänsten i alla våra medlemskommuner. Det vill säga Västerås, Hallstahammar, Surahammar, Köping, Arboga och Kungsör.
– Utöver det så finns det samverkansavtal med närliggande förbund, när stöd behövs för till exempel vattendykning, skogsbrand eller annat när det krävs många resurser.

Var finns det brandstationer?
– Västerås: 2 heltid (Vallby och Öster), 1 deltid (Skultuna) Hallstahammar: 2 deltid (Kolbäck och Hallsta) Surahammar: 2 deltid (Virsbo och Sura) Köping: 1 heltid (Köping), 1 deltid (Kolsva) Arboga: 1 deltid (Arboga) Kungsör: 1 deltid (Kungsör)
Hur många personer jobbar hos er och hur är de fördelade?
– Totalt cirka 260 till 270 anställda, 82 stycken heltidsbrandmän, 138 deltidsbrandmän, 39 inom administration, service, chefer och tjänstemän.
Hur ser fördelningen kvinnor/män ut?
– Totalt är det 14 procent kvinnor och 86 procent män och operativt 10 procent kvinnor och 90 procent män. Det här avser siffror för Mälardalens brand- och räddningstjänst 2020 med totalt cirka 180 stycken anställda.
Det här med deltidsbrandmän, hur funkar det?
– Räddningstjänsten Mälardalen söker ständigt efter kvinnor och män som vill arbeta som RIB, räddningsperson i beredskap – eller deltidsbrandman som vi också säger. Som RIB har du så kallad beredskap ungefär en vecka i månaden. Under den veckan larmas du om en olycka har inträffat i ditt område. Om du saknar grundutbildning räddningsinsats eller motsvarande kan du få det av oss. Kravet är en fast anställning och att du både bor och arbetar inom samma ort.
Ni har också fått nya brandbilar, ger de utökad kapacitet eller ersätter de redan befintliga fordon?
– De nya brandbilarna ersätter de gamla. Viss förnyelse och uppdatering av utrustning sker vid varje bilbyte. De gamla ersätter de ännu äldre bilarna på våra deltidstationer efter en viss rangordning.
Hur många utryckningar gör ni per år?
– 2020 gjordes totalt 1786 insatser. De fyra vanligaste är: 683 automatlarm (ej brand), 199 stycken brand i byggnad, 237 stycken brand, ej i byggnad och 292 var trafikolyckor.
Hur lång tid tar det innan ni kommer på ett larm?
– Målsättningen är att vi ska vara på plats inom 10 minuter i tätorten Arboga, Hallstahammar, Kungsör, Köping, Surahammar och Västerås. Vi har även Förstainsatsperson på många orter och de är normalt snabbare än så för att bedöma behov och utföra förberedande åtgärder för de övriga som ansluter till larmet.
Vad hör till era lite ovanligare uppgifter?
– Något vi gör är att vi arbetar med Smartmatte där vi åkt till skolor med exempel från verkligheten och där vi arbetar för att skapa bättre förståelse för matematik.
– Angående djur så larmas vi ibland om djur som har gått ner sig i ett lerigt dike eller genom isen. Men katter, de kommer ner efter ett tag. Vi kan också få åka och hjälpa andra myndigheter. Då kan det handla om att dyka efter en saknad person eller ett vapen.
Något annat intressant du vill berätta om?
– Räddningstjänsten Mälardalen planerar att bygga ett nytt övningsfält. Placeringen av det är vid Eriksberg, Hallstahammar, nära E18. Går allt som det ska, så kommer även en ny heltidsstation att byggas på samma yta. Den kommer då ersätta de nu befintliga stationerna i Hallstahammar och Kolbäck som har stort renoveringsbehov.